Д-р Даниела Дариткова пред ротарианци: Перспективите за болницата в Златоград са изключително добри

Д-р Даниела Дариткова пред ротарианци: Перспективите за болницата в Златоград са изключително добри

„Перспективите за болницата в Златоград са изключително добри. Може би едни от най-добрите за целия регион.“ Това заяви пред членовете на Ротари клуба в Златоград народният представител д-р Даниела Дариткова, която е и председател на здравната комисия в парламента. Срещата със златоградските ротарианци се проведе във вторник. В нея участва и колегата й депутат Недялко Славов.

По думите на Дариткова бъдещето на местната болница е добро, защото Златоград е врата към Гърция и скоро ще започне да се развива т. нар. лечебен туризъм. „Още по-добри перспективи се очертават и заради очакваните сондажи на минерална вода, след което ще се развие балнеологията. Другата добра новина за златоградчани е, че лечебното заведение ще бъде финансирано чрез проект на МРРБ. МБАЛ е първа резерва. След приемане на първите проектни фишове по програмата, са останали около 2 000 000 лева за следващите бенефициенти. Като се проведат търговете, ще останат още средства и болницата ще попадне в групата за финансиране със сигурност. Ние ще търсим и друг начин за финансиране на болниците в отдалечените краища на страната. Но очакваме и добро мениджърско управление“, посочи д-р Дариткова.

Важно по думите на Славов е да се знае, че МБАЛ в Златоград е включена без условие да се преструктурира, а като многопрофилна болница с този състав и с тези отделения, които са сега. „Политическият принос и подкрепа ги има, но ние не можем да компенсираме медицинските и мениджърските способности“, каза той. Д-р Дариткова предложи на златоградчани да организират обществен съвет към болницата според регламента на Закона за лечебните заведения. „Целта е повече хора да бъдат съпричастни, които да са и в помощ, и като коректив на управлението“, каза тя.

Златоградските ротарианци поставиха пред депутатите въпроси с пътната инфраструктура, топлата вода, методиката за образуване на такса смет и нейното плащане, регламенти в законодателството, които са в тежест на бизнеса.

Вирни се горе