Д-р Даниела Дариткова посети смолянското село Арда за 145-годишнината на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“

Д-р Даниела Дариткова посети смолянското село Арда за 145-годишнината на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“

Народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова бе гост на празника на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в с. Арда по повод 145 години от основаването на първото светско училище в горното поречие на р. Арда. Тя бе придружавана от Софка Иванова, общински съветник и член на постоянната комисия по образование в ОбС – Смолян. Юбилейното тържеството се проведе в местното читалище, а залата се оказа тясна за огромния брой хора, пристигнали за събитието от Смолян и съседните села.

„Удоволствие е за мен да ви приветствам най-сърдечно с 145 годишния юбилей и да ви пожелая здраве и професионални успехи, за да продължавате да пренасяте искрата на знанието и стремежа към успех в младото поколение. Духът на едно училище се носи от тези, които поддържат знанието и го предават от поколение на поколение. Сигурна съм, че така ще бъде и занапред. Тук история и традиция се допълва с бъдеще, защото там, където има български дух, народността не гасне“, заяви в поздравителната си реч депутатът д-р Даниела Дариткова. Тя поздрави всички учители, деятели на изкуството и културата, всички хора на духа с най-светлия празник -Деня на българската просвета, култура и славянската писменост и призова да помним, че със знанието започва всичко, това е нещото, което ни пази, за да пребъдем, като нация.

Заместник-областният управител Зарко Маринов честити празника на училището и прочете поздравителен адрес от името на областния управител Недялко Славов, като заяви, че през годините българщината е съхранявана именно в училища като в село Арда. Поздравителни адреси бяха прочетени още от името на министъра на образованието проф. Тодор Танев и кмета на община Смолян Николай Мелемов.

Федя Романов, директор на училището, се обърна с приветствено слово към присъстващите. В изказването си той направи ретроспекция на работата на училището до момента и новите акценти в съвременното обучение – работата по европейски проекти. Романов връчи и свидетелствата на завършилите първокласници. Направена бе и кратка презентация за историята на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Честването на юбилея продължи с богата поетична и музикална програма, подготвена и изпълнена от възпитаниците на училището и техните учители.

Д-р Даниела Дариткова разгледа обновената сграда на учебното заведение и подредената фотоизложба за историята на школото. Училището е защитено, като в момента се обучават 25 деца в 4 слети паралелки. Вследствие на пожара през 2008 г. изгоря покривът на школото и впоследствие се реновира цялата сграда с напълно обновени класни стаи, нова модерно оборудвана компютърна зала, реновиран физкултурен салон и ученически стол.

На празника присъстваха още Иван Муцевски, началник на РИО на МОН в Смолян, експерти, директори на училища и професионални гимназии, кметовете на населени места, учители и бивши възпитаници.

Вирни се горе