Д-р Даниела Дариткова посети празника на фасула в Смилян

Д-р Даниела Дариткова посети празника на фасула в Смилян

Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова посети днес празника на фасула в Смилян, който се провежда за 15-та година поред. Тя разгледа изложението на участниците в конкурса „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на смилянски фасул“ и многобройните пана, изработени от различни по размер и цвят бобчета. В надпреварата за най-красива и оригинална „картина“ със залепени зрънца участват и даже 3-годишни деца.

„Дъждът, който се сипе в момента, е символ на берекет – така, както сме го приемали винаги в Родопите. И надежда, че догодина природата ще бъде още по-благосклонна, земята ще бъде още по-плодородна, а ние ще се радваме на плодовете на своя труд“, каза д-р Дариткова в обръщението си към жителите и гостите на Смилян преди да започнат изпълненията на местни самодейни състави. „Радвам се, че тази зала е толкова пълна, защото Смилян е едно от живите села – с толкова много хора, които спазват добрите традиции във времето. А това е нещо, което ще запази българщината в района. Ще ни даде упование, че България ще пребъде в Родопите и ще заеме своето достойно място в Европа със съхраненото от нашите предци, с което ще допринесем в многообразното европейско семейство“, изтъкна д-р Дариткова. Тя пожела на всички успех и здраве в семействата им,а и да се повеселят от сърце на празника.

Празникът бе открит със залп на “фасулено топче”. Даде бе старт и на пето състезание по планинско бягане “Смилянски фасул”. На събитието присъстваха зам.-кметовете на община Смолян Венера Аръчкова и Мариана Цекова.

Вирни се горе