Д-р Даниела Дариткова посети девинското село Осиково, като гост на празника на ягодата

 Д-р Даниела Дариткова посети девинското село Осиково, като гост на празника на ягодата

Народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова посети девинското село Осиково, като гост на празника на ягодата. Тя бе придружавана от Руси Чаушев, общински ръководител на партията в Девин и Свилен Виденов, организационен секретар. Фестивалът на ягодата се провежда за трета поредна година, съчетан с празника на селото. Деца от местното училище и самодейци бяха подготвили празнична програма, като основен акцент в нея бе вкусния плод, който дава препитание на по-голяма част от жителите. Депутатът д-р Дариткова благодари на осиковци, че са я направили част от празника. „Идвайки към селото бях впечатлена от природата и учудена, макар и родопчанка, че все още откривам нови, красиви, невероятни места в Родопите. Но още по-впечатлена бях от таланта на младите осиковци, които на сцената съчетаха традиция, настояще и съвремение.

Сега съм още по-горда, че бившият премиер Бойко Борисов осигури достъп до селото не само за изкупуване на плодовете на вашия труд, но и светът, узнал за таланта на осиковци, да може да дойде тук и да се зарази от този дух“, заяви Дариткова при откриването на празника. Тя пожела на местните жители да се радват на доброто бъдеще на децата си. По традиция и тази година на празника бяха раздадени отличия на първенците по добив, грамоти за нов сорт ягоди и най-младо семейство, отглеждащо от вкусния плод. Кметът на населеното място Велин Палигоров съобщи, че тази година търговци от различни краища на страната и най-вече от морето са изкупували осиковската ягода за цена от 3 лв./кг., а фирми са плащали за дребната ягода – 1.70 лв./кг. Отглеждането и продажбата на вкусния плод са поминък на девинското село повече от 23 години, като всяка следваща година площите с ягоди се увеличават.

По време на празника бе открита зона за отдих – беседка –барбекю и детска площадка, финансирана по проект на ПУДООС, наречен „Осиково -чисто и приветливо“. При откриването на площадката местните жители почерпиха всички посетители с домашна ракия от ягоди и осиковски специалитет – овче мляко, гарнирано с екологични ягоди, мед и орехи. Освен това всеки гост на празника си тръгна с фотоалбум, озаглавен „На гости в село Осиково“ , запечатал невероятни, магически гледки от живописното село.

Вирни се горе