Д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов направиха отчет пред медиите като народни представители

Д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов направиха отчет пред медиите като народни представители

Д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов направиха отчет пред медиите като народни представители на специална пресконференция днес.

В качеството й на депутат, зам.-председател на здравната комисия, а в последствие нейн председател д-р Дариткова отчете 10 внесени законопроекта, проведени многобройни конференции и кръгли маси, приемни във всички общини на областта. Като най-важни тя прецени одобрените промени в законите за здравното осигуряване, за лекарствените продукти и за медицинските изделия. Не бе удовлетворена, че времето не е стигнало да минат на второ четене промени в КСО, които регламентират получаването на стипендии за специализациите на лекари, младши съдии и прокурори. Д-р Дариткова обясни, е свършена много работа в областта на профилактиката – мероприятия, които са заложени и в бъдещата програма на ГЕРБ. В нея са залегнали повече мерки за усъвършенстване на пакета от грижи, които се предоставят на населението.

„По време на нашето управление, въпреки финансовите затруднения, бяха заделени повече средства за нов имунизационен календар – около 15 млн. лева бяха давани годишно за ваксини, а през 2010 г. тези средства станаха 35 млн. Българският имунизационен календар сега съответства на най-добрите европейски и световни практики. Той дава вече и резултати. През 2012 г. България постигна най-ниска детска смъртност за цялата история на демографската статистика – 8,5%. През последните 2 г. няма дете, което се е разболяло от пневмококов менингит. Тези факти говорят, че инвестициите в профилактика се връщат многократно в бъдеще”, допълни д-р Дариткова.

„Проблемите в здравеопазването са много, но анализите на международните институции сочат, че има най-голям брой легла за активно лечение, а по-малко услуги се предоставят на хронично болните извън лечебните заведения – услуги по домовете, легла за долекуване и рехабилитация. Вече се започна работа по изграждането на такива социално-здравни грижи по домовете. Това е важно за нашия регион с труднодостъпни населени места. Целта е хронично болните да постигнат по-стабилно състояние, да се намали броят на посещенията в болници. Това ще има ефект и върху здравето на хората, а и като се намалят хоспитализациите ще се увеличат финансовите възможности за активно лечение. Ще се върви в посока разширяване на възможностите за извънболнично лечение. Така спестените средства ще се ползват за скъпоструващо болнично лечение, когато то е без алтернатива”, добави тя.

Недялко Славов е бил народен представител в продължение на година и четири месеца, тоест 1/3 от мандата. През това кратко време в неговия актив са промени в законите за туризма, за енергетиката, за енергия от възобновяеми източници, закона за насърчаване на инвестиции в неблагоприятни региони с висока безработица. Поправката касае, че чужди граждани, които инвестират 250 хил.лв. в дълготрайни активи и открият 5 нови работни места могат да получат статут на постоянно пребиваващи в страна. Заедно с колеги е вносител на проекти за решения за одит на енергоснабдителните и топлофикационните дружества, на ДКЕВР, на проект за решение, с което се формулира въпроса за провеждането на референдум, свързан с развитието на нова ядрена централа. Освен по тези теми Славов се и изказвал по обсъждането на текстовете по Закона за горите, по Закона за държавния бюджет на РБ за 2013 година и др. Отправил е две питания. Едното е свързано с невъзможността на фирми и лица от областта да кандидатстват по мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности" от Програмата за развитие на селските райони. Второто е за хода на проектирането и строителството на хидроенергийна каскада „Горна Арда” на 25.01.2013 г.

Вирни се горе