Д-р Даниела Дариткова: ГЕРБ ще подкрепят решенията за финансова стабилност и независимост на общините

Д-р Даниела Дариткова: ГЕРБ ще подкрепят решенията за финансова стабилност и независимост на общините

Ролята на ГЕРБ в 42-то Народно събрание е на опозиция и ще бъдем коректив на управляващите, като ще подкрепим всички решения, даващи финансова стабилност на общините, ефективни пълномощия, независимост на местните власти и подкрепа на устройственото планиране и развитие на регионите. Това заяви народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на провелия се в община Смолян традиционен Ден на диалога между законодателната и местната власт. Тази година той бе под наслов „За конкретни и реални промени в условията за развитие на общините”. В дискусията участваха депутати от Смолянски избирателен район, кметовете на общините Рудозем, Баните, Мадан, Борино и председателите на ОбС от Смолян и Рудозем, експерти от АРО.

Д-р Дариткова добави още, че по отношение финансовата стабилност на общините в Закона за държавния бюджет е предвидено увеличение на средствата за изравнителна субсидия за поддръжка, почистване и ремонт на общинската пътна мрежа и за изработване на общи устройствени планове. „Това беше една стъпка напред и смятам, че даде глътка въздух на регионите. Ние ще подкрепим запазването на тези параметри и ако може да се стигне до по-добри в новия Закон за бюджета, защото имаше несъответствия и небалансирани подходи към общините в нашата област“, изтъкна депутатът. Според нея може да се намерят нови източници за финансиране на общините чрез промяна на Закона за местните данъци и такси с цел разширяване пълномощията им. Тя смята, че източниците на средства може да се разширят с отдаването на концесия на малки находища за скалнооблицовъчни инертни материали чрез промяна на Закона за подземните богатства и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие относно плажовете. Народният представител заяви още, че от НСОРБ е поставен и въпросът за закритите училища и здравни служби и предупреди, че по този проблем трябва да се подхожда внимателно и да се прецени дали промяната на предназначението на тези сгради ще бъде в обществена полза.

По отношение субсидията за общинските болници Дариткова подчерта, че тази година се въведе плащане за спешност на общинските болници. „Това е едно добро начало, защото дава равни възможности на общинските лечебни заведения и областните болници. Надявам се, че това ще се запази в новия Закон за бюджета, защото поставя всички лечебни заведения в еднаква позиция. Ще подкрепим и идеята за субсидиране на лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни планински райони, но тя трябва да бъде на базата на Национална здравна карта и спазване разпоредбите на Закона за лечебните заведения. Добре е да се обвърже и с развитието на определени дейности, защото давайки средства от държавния бюджет, държавата трябва да осигури това обслужване на населението, от което се нуждаят хората. Основно в тези региони живее застаряващо население с много хронични заболявания и ще бъде по-рационално средствата да се дадат с обвързване за развитие на този вид медицински специалности в тези общински болници“, смята Дариткова. По отношение на засилване правомощията и независимостта на местните власти депутатът посочи, че в динамичен диалог с общините трябва точно да се прецени коректното определяне на възнаграждението на общинските съветници. „От една страна, за да бъдат мотивирани и от друга страна това да не обремени сериозно бюджета на общините“, коментира народният представител от ГЕРБ. Според нея е важно да се приемат промените и в Закона за водите по отношение на прехвърляне на собствеността на ВиК- инфраструктурата на общините, защото това може да стопира по нов начин ОП „Околна среда“. „По отношение на Закона за обществените поръчки знам, че има затруднения по процедурите и точно в тази посока трябва да се дадат конкретни предложения от страна на НСОРБ, за да може тези процедури да бъдат достатъчно прозрачни и облекчени за общините“, добави Дариткова. В края на срещата тя благодари на всички за активното участие и заяви, че е важно да има чуваемост и да се комуникира преди и след събитията. „Схемата на законодателния процес е такава, че субектът, с който контактува законодателната власт, е НСОРБ. Може би тук трябва да вървите към оптимизиране на структурата на това сдружение, за да може да се чува и гласът на малките общини“, бе съветът й към кметовете.

Вирни се горе