Д-р Даниела Дариткова: Бюджетът на МЗ за 2014 г. е бюджет на подменените обещания

 Д-р Даниела Дариткова:  Бюджетът на МЗ за 2014 г. е бюджет на подменените обещания

Не само по делата им, но и по бюджетите им ще ги познаете, защото след гръмките обещания идват тежки разочарования. Бюджетът на Министерството на здравеопазването за 2014 г. търси само оцеляване на сектора. Това е бюджет на подменените обещания, заяви депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дискусията за бюджет 2014 г. По думите й претенциите на това управление за експертност предполагаха убедителна визия за развитието на здравеопазването. Национална здравна стратегия е била отчетена като налична, но представена само на отбрана публика. Според д-р Дариткова стратегията би била добра основа за определяне на ключовите приоритети и цели за развитието на здравеопазването. И е логично да се заложи финансово осигуряване на първите стъпки на промяната, но бюджетът на здравното министерство е намален с 9 млн, лева. „Толкова безличен и безхарактерен бюджет е този, че дори ресорният министър не посмя да го защити – нито него, нито бюджета на касата, който също залага само проблеми. Нас ни обвиняваха, че сме изпразнили от съдържание Министерството на здравеопазването. Сега Вие успяхте да го изпразните и от финансиране. Какво ниво на здравна сигурност и какви здравни услуги гарантирате с този бюджет на българите през следващата година!? Единственото, което се гарантира, е сътресение и напрежение в системата и проблеми както на работещите в нея, така и на българите, които ще ползват здравеопазването през следващата година”, подчерта д-р Дариткова.

Според нея 17 млн. лв. са по-малко средствата за профилактика и надзор на заразните заболявания при ясен проблем с бежанците и случаи на полиомиелит в Сирия. „С 3 млн. лв. са по-малко за превенция и промоция на незаразните заболявания. 1 000 000 по-малко има за превенция на наркотичните зависимости. 1 000 000 лв. по-малко са за децата в медико-социалните домове, но това е логично, защото би трябвало да се продължи идеята да деинституционализация на тези домове. Наполовина – със 7 млн. лв. са намалени средствата за астистираната репродукция. Тоест, наполовина български семейства ще могат да се възползват от този фонд“, обясни депутатът от ГЕРБ. Д-р Дариткова изрази притеснението си, че не е финансово осигурена добрата практика – да се плаща на спешните отделения във всички общински болници за пациентите, които са получили помощ там, но не са хоспитализирани. Но пък положителното е, че 6 млн. лева са предвидени за болници в труднодостъпни региони и че са заложени повече средства за спешна помощ и психиатричните болници.

По думите й в преходните и заключителните разпоредби е прикрит един член, който нанася допълнителен удар на болниците – предвидено е да се отнемат част от постъпленията от наеми на лечебните заведения с общинско и държавно участие. . „Това, което се прави с този бюджет, е самоцелно намаляване на разходите в системата на здравеопазването на принципа на пробата и грешката и няма да има никакъв смислен здравен или системен резултат”, обобщи д-р Дариткова.

Вирни се горе