Д-р Даниела Дариткова: АТАКА връща положението отпреди забраната, а БСП дава още по-големи права на пушачите

 Д-р Даниела Дариткова: АТАКА връща положението отпреди забраната, а БСП дава още по-големи права на пушачите

„Атака” връща положението отпреди 1 юли 2012 г., а „Коалиция за България” дава още по-големи права на пушачите, заяви депутатът от ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която е член на здравната комисия към Народното събрание.

Тази седмица ще се разглеждат три законопроекта за промяна в Закона за здравето. Единият е на Министерския съвет, който касае привеждането на директивите за трансграничното лечение на пациентите в България. Вторият е на “Атака” – за либерализация на режима на тютюнопушене. Законопроектът на „Коалиция за България” е по същата тема. Д-р Дариткова обясни, че предложението на “Атака” връща положението отпреди 1 юни 2011 г., а Коалиция за България е за още по-широки права на пушачите, което в значителна степен касае нашия регион, защото за малките заведения под 70 квадрата, каквито са повечето в Смолянския регион, се предвижда да избират дали да са за пушачи или за непушачи. И като лекар, и като депутат д-р Дариткова е категорично против либерализацията на пълната забрана за пушене в закрити пространства. Тя подчерта, че въвеждането на пълната забрана среща адмирации от нейните избиратели и особено от майките с малки деца. „Сега БСП допуска още по-голяма либерализация, която смятам, че категорично не е в интерес на хората и няма да срещне подкрепа от обществото, когато трябва да се мисли преди всичко за младите хора и децата както по отношение на опазване на тяхното здраве, така и по отношение на техните социални контакти”, посочи д-р Дариткова.

Относно отговорността за спазването на досегашната забрана тя заяви, че законът като мярка е ангажимент на изпълнителната власт и ако имат проблем с приложението му, трябва да се преценят дали има дефицит на административен капацитет или дефицит на законовата норма. „От изпълнителната власт не сме получили предложение по нито един от текстовете на закона за решаване на проблемите с правоприлагането. В този смисъл неспазването не е проблем на закона, а на изпълнителната власт”, допълни д-р Дариткова.

Вирни се горе