БСП-Смолян отчете на пленум изминалите местни избори и определи своите приоритети

БСП-Смолян отчете на пленум изминалите местни избори и определи своите приоритети

Общинската организация на БСП- Смолян отчете местни избори 2011, предизборната си кампания и определи основните си политически приоритети в следващите месеци, съобщиха от пресцентъра на партията. На пленума, провел се в централата на Левицата в Смолян, присъстваха над 100 души, сред които областният председател Дора Янкова, председателят на общинската организация инж.Атанас Устабашиев, председатели на основни партийни организации в града и селата и др.

Инж. Устабашиев представи задълбочен доклад и анализ за представянето на БСП в общината на последните избори. Той посочи, че загубата на местния вот в Смолян се дължи най-вече на манипулации, натиск и купуване на гласове от страна на ГЕРБ. Подобно бе мнението и на останалите членове на съвета, които изказаха своите виждания за фалшификации и подменен вот с докарване на хора от вътрешността на страната. Членовете на БСП бяха категорични, че ГЕРБ печели избори не с идеи и програми, а с натиск и много пари.

В доклада си инж. Устабашиев отчете, че партията разширява своето влияние в селата и даде пример със спечелването на кметските места в най-големите села Смилян, Търън и Момчиловци, въпреки загубата на позиции в селата Арда, Широка лъка, Петково и Кутела. Според инж. Устабашиев медийното затъмнение, в което е изпаднала партията в последно време е попречило избирателите да опознаят добре кандидатите на левицата. В същото време се наблюдава и процес за очерняне и отричане на всичко направено за града и общината за последните 8 години.

Съдоклад представи и Дора Янкова. Тя подчерта, че в момента 10-те общински съветника на БСП са единствената опозиция на управляващите в Смолян. Тя също отбелязва тенденция за разширяване влиянието на БСП в общината, но не скри огорчението си от контролирания вот в Смолян. „БСП е единствената алтернатива за българския народ и оттук насетне ние трябва да втвърдяваме позицията си и да казваме на глас провалите на властта”, посочи тя. Бе направен и анализ на политическата ситуация в общината, който показва спад и отлив на 3300 гласа от ГЕРБ, спрямо изборите през 2009г. В същото време БСП губи около 1300, но се наблюдава стабилизиране на политическото влияние, което е ярък признак, че емоцията и радостта на смолянчани към ГЕРБ охладняват. БСП си постави задачи за спечелване на следващите избори и връщане в управлението на държавата за повече справедливост, солидарност и социална политика. Социалистите си поставиха и задача за коренно подмладяване на редиците и обръщане към младите хора. За тази цел ще се работи активно по нова медийна и Интернет програма. Янкова цитира данни, според които в последните 2 години около 700 младежи от Смолянския регион са заминали да берат зеленчуци и плодове в чужбина заради липсата на перспектива.

Вирни се горе