БСП почете 85-годишнината на читалището в село Смилян

БСП почете 85-годишнината на читалището в село Смилян

Областният и общински председател на БСП- Смолян Дора Янкова и председателят на групата общински съветници на Левицата в Общински съвет – Смолян почетоха 85-годишнината на Народно читалище “Проф. д-р Асен Златаров” – село Смилян. Празникът уважиха кметът на селото Събка Миткова (БСП), лидерът на Младежкото обединение на БСП – Смолян Георги Кисьов и Ася Балийска – член на Областното ръководство на жените социалистки.

Празника събра в голямата зала на читалището много жители на селото, общественици и политици. Янкова подари на председателя на читалището Александра Дидьова букет с цветя и поздравителен адрес от името на БСП. “Щастливи сме да се присъединим към отбелязването на тази бележита годишнина. Смилянското читалище е място на духовност, книжовност, на радост, изяви. Тук смилянчани са имали възможност да се докосват до културата и да се изявяват като културни и обществени дейци. Аз съм сигурна, че това е мястото, което Смилян най-много обича. Щастливи сме, че то още съществува и държи огъня и жаравата на Смилян живи", заяви Янкова. Тя пожела на всички самодейци да са живи и здрави и да продължат да разнасят родопската бит и култура по света. От своя страна кметът на селото Събка Миткова приветства всички, които десетилетия развиват културната дейност и съхраняват местните традиции. Тя отбеляза, че през сцената са минали стотици самодейци. “Самодееца е човек, който има дух, който съхранява и превежда през вековете.

Благодарим на тези, които са създали читалището и тези, които го поддържат живо. Нека то остане средище за художествена самодейност и място, където да се пази историята на Смилян, изтъкна тя. Миткова пожела много сценични изяви, здраве и много аплодисменти. Председателката на читалището благодари на Янкова и БСП за дарението на нова озвучителна техника миналата есен, като подобно дарение се прави за пръв път. В момента просветната институция развива редица дейности, като освен библиотека с огромен архив, се поддържат рок-група “Ужас”, битова група, група за песни и танци, хумористична трупа и др. Сред новостите е предлагането на интернет, туристически информационен център за цялото поречие на река Арда, етнографска сбирка и музей на фасула.

От името на БСП общинският съветник инж. Димитър Кръстанов поздрави жителите на село Широка лъка, която на 11 май чества 180 години просветно дело.Кръстанов връчи поздравителен адрес от името на партията и изказа преклонение пред онези жители на селото, които преди близо два века са поставили началото на образователния процес в тази част на Родопите.

Вирни се горе