БСП: Безработица и ниски доходи топят Борино

БСП: Безработица и ниски доходи топят Борино

Преизбраха Цветка Такова за общински председател на БСП в Борино. За нея гласуваха единодушно близо 40 членове на партията на отчетно-изборно събрание в селото, на което присъстваха и депутатът от БСП инж. Димчо Михалевски, областният председател на Левицата Дора Янкова и Дария Василева- политически секретар от централата на партията в София.Освен жители на Борино участваха представители на всички села в общината. Членовете на БСП използваха конференцията, за да представят и проблемите на община Борино пред народния представител и областният лидер на партията.

Такова отбеляза, че най-сериозният проблем е безработицата, като всеки втори жител на общината е без работа. Това от своя страна кара много от младите семейства да емигрират и да напуснат общината, а това заедно с ниските доходи води до демографски срив. Членовете на БСП се оплакаха от голям настик от страна на кмета и ръководството на ДПС в общината, които не допускат на работа членове и симпатизанти на червената партия. Отказвана им е работа дори по полагащите се програми за временна заетост. “Уреждат с обществени поръчки само фирми от обкръжението на ДПС, средния и малък бизнес в общината е смачкан, хотелите са празни, а хората се изхранват единствено от пенсии и продажбата на мляко”, разказаха представителите на партията. Освен от ДПС те се оплакаха и за натиск от ГЕРБ, от където пак подменили със “свои хора” всички възможни държавни постове, включително параджията в училище. По думите им има жесток настиск и противопоставяне на религиозна основа и дадоха пример, как преди време директорката на детската градина в Борино била принудена да напусне работа, защото не била с арабско име.

Друг сериозен проблем за Борино, според БСП, е затворената болница в Девин, която практически лишава от достъп до здравеопазване хората от най-малката смолянска община. За да получат помощ им се налага да пътуват до Смолян и Пловдив, при условие, че нямат пари. Те предложиха държавата да поиска повече пари от концесиите на минералните извори в Девин и Михалково, както и пещерите в региона, които да отиват за издръжка на болницата, а не да пълнят джобовете на новите олигарси .

Друг проблем са орязаните субсидии за земеделие и животновъдство, ниските изкупни цени на млякото, както и липсата на пазар за картофите. Оплакаха се и от високите такси на ВУЗ-вете и призоваха депутата да се наложи таван на таксите за семестър. Михалевски обясни, че това ще се промени ако БСП успее да получи мнозинство на предстоящите избори и поеме управлението на страната. Той посочи три основни точки, по които ще работи БСП – работа за населението, гарантиран достъп до образование и здравеопазване и повишаване на доходите. За тази цел обаче той призова за отваряне на БСП и пълна консолидация, за да не се налага повече партията да участва в коалиции, тъй като винаги плаща висока цена за тях, въпреки успехите. Той прогнозира, че до края на месец май болницата в Девин ще заработи, но преди това ще се случи сценария, както с “Горубсо”- протести, напрежение, за да може премиерът да “дойде на бял кон”, за да спаси болницата и да се превърне в местен герой. “Това е цинизъм и държавата трябва да понесе своята отговорност, защото не може да държи затворена болница една година, за да може след това да си прави ПР”, заяви той. Михалевски обясни, че здравеопазването е изцяло държавна политика и затова трябва тя да реши проблема възможно най-бързо.

Той заяви, че до една година ГЕРБ ще фалира държавата, защото е изхарчил резерва. Освен това ще увеличи с 4,5 млрд. лв. външния дълг и по този начин ще остави обрулена и празна държава. По думите му само от контрабанда на цигари хазната губи 1 млрд. лв., а горивото е най-скъпо в Европа. По думите му бензина и нафтата трябва да са с 20ст. по-евтини, но управляващите не искат да намалят цената, защото се облагодетелстват.На 2-ри април депутатът ще организира в Борино семинар за обучение на фермери. Дора Янкова също заяви, че това правителство е вредно за България и обединена Левицата може да промени статуквото. Тя прикани БСП Борино да не търси сблъсък с ДПС, а да се запази толерантността.

Вирни се горе