Борисов заложи на Плевнелиев и Попова

Борисов заложи на Плевнелиев и Попова

При огромен медиен интерес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в централата на партията кандидатите си за президентските избори.

Очаквано това е двойката министри Росен Плевнелиев, който ще атакува Дондуков 2 и Маргарита Попова, която има шанса след Блага Димитрова да стане втората жена вицепрезидент на България.

По време на пресконференцията (макар че не бе отговаряно на журналистически въпроси) в централата на ГЕРБ председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов обясниха как се е стигнало до този избор.

Преди това Цветанов с едно лирично отклонение направи кратка ретроспекция на работата на ГЕРБ от създаването на партията досега. Той си призна, че когато е станало ясно, че кандидатите ще бъдат обявени на днешната дата, той е започнал да търси символика в датата, както всички останали.

Вътрешният министър си припомни, че преди 10 години на тази дата се е запознал с настоящия министър-председател.

Премиерът Борисов пък заяви, че докато е слушал разказа на Цветанов за постигнатото от ГЕРБ, си е дал сметка колко много са остарели.

Той призна, че много се е дразнел от журналистическите въпроси за това кога самият той ще се кандидатира за президент. По думите му от днес медиите могат да започнат да питат всички останали партии кои ще бъдат техните кандидати за следващите президентски избори, тъй като кандидатурата на ГЕРБ вече е ясна – самият той.

Вие вече ми го дължите, обърна се премиерът към медиите и им каза, че могат да започнат да преследват другите партии със същия въпрос.

Той изрази недоволство от всичко, което е чул в медиите за президентската институция и изрази надежда журналистите повече да не я унижават.

Борисов поясни, че е искал да обяви кандидат-президентската двойка в ремонтираната централа на ГЕРБ, в която той не е стъпвал цели две години.

Според нас България има нужда от европейска визия и всичко това е обвързано с инфраструктура, екология, туризъм, здравеопазване и образование. С една дума трябва ни модерен човек, обяви още Борисов.

Той посочи, че при обсъждането на „двойката" се е обмисляло всичко да бъде направено по такъв начин, че да не се получава вакуум във ведомствата, оглавявани от Плевнелиев и Попова.

Не политизирам, не политиканствам, заяви от своя страна Росен Плевнелиев. Той посочи, че с тази кандидатура за него самия нищо не се променя и той ще продължи да работи така, както е работил и до момента.

Като президент се ангажирам да изградя президентската институция като стратегически център на България, заяви той и допълни, че ще бъде активен и действен президент, няма да мълчи, когато националните приоритети са в опасност.

Плевнелиев обеща да не влиза в политически игри и интриги. „Вижте мен, вижте нея (Маргарита Попова, б.ред.) и ще разберете за какво се борим", заяви той.

По думите му Маргарита Попова е символ на антикорупция и решителност.

Самата Попова заяви, че ГЕРБ прави изключително силен ход днес, тъй като залага на непрофесионални политици.

Освен това, по думите й, изключително важно е, че в основата на градежа и бъдещето ще стои правосъдието в нейно лице.

“Добрият държавник умее да направлява, да организира, да носи отговорност за дългосрочни държавни решения и да обхваща в едно позитивната енергия на цялото общество”, заяви още Маргарита Попова.

По думите й, отварянето на съдебната система към гражданите е основен приоритет, тъй като това е един от най-големите дългове на държавата към гражданите. Попова заяви, че модернизацията на институцията президент ще се отрази на всички нива в държавата.

Представянето на президентската двойка завърши с представянето на видеопосланията, които Плевнелиев и Попова отправят към избирателите.

Те обаче не бяха приети еднозначно и дори премиерът шеговито коментира, че тези послания на БСП им отивали повече. Премиерът Борисов и кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ се скриха от журналисти и отказаха да отговарят на всякакви въпроси.

В сряда се задейства процедурата по това двамата кандидати за Дондуков 2 да прекратят работата си в министерствата. Борисов категорично заяви, че не би допуснал над 60 дни двамата да са с единия крак в министерствата, а с другия в кампанията.

Опонентите на Плевнелиев:

Ив. Калфин: Поздравявам г-н Плевнелиев! Номинацията му за най-високия пост в държавата не е учудваща. Виждаме, че през последните няколко месеца му се прави предизборна кампания с държавни средства. Декларирам, че той ще бъде основният ми опонент. Имам намерение да водя позитивна кампания без компромати, но и без да спестявам неудобните въпроси Кр. Каракачанов: Издигането на първия срещнат рейтингов играч за президент на държавата е израз на кадровата паника на управляващите. Нелепо е да издигнеш за президент човек, който преди броени месеци твърдеше, че не е политик. Плевнелиев беше представител на немска фирма у нас, но един президент трябва да е представител преди всичко на нацията си В.Сидеров: С тази кандидатура, както и останалите до момента, единствено мога да кажа, че са подигравка с избирателите. За да се кандидатираш трябва да имаш политическа визия. Не е достатъчно да си инженер по изчислителна техника, или както е там Плевнелиев, да си бил гастарбайтер по времето, когато слагахме основите на демокрацията и се борехме, защото аз също можеше да си търся късмета в чужбинa М.Кунева: Искам да пожелая хубава кампания за всички кандидати. Пожелавам успех на г-н Плевнелиев. Най-важно за президентската институция в момента е, че тя трябва да говори с гласа на хората. Това е мажоритарен вот. Когато си назначен от една партия за един такъв маратон, след това е много трудно да обещаеш, че ще върнеш закон от твоята политическа сила, особен ако тя е управляваща. Р.Христов: Тази кандидатурата не е никаква изненада. Всички очаквахме кандидат да бъде втория по брой разрязани лентички и открити обекти, след премиера. Това обаче беше малко непочтено спрямо останалите кандидати, защото за два месеца, в които не беше обявен кандидата на ГЕРБ, Плевнелиев си направи един блестящ PR и се появи на проверки на магистрали, плажове и откриване на всякакви обекти. България има нужда от президент демократ, а не технократ. Не оспорвам техните качества като експерти, но ГЕРБ да се разделят с мисълта за победа. Двете кандидатури са бягство от отговорност. Плевнелиев започна изграждането на магистрали, които обаче аз не виждам да са готови, а Попова започна реформа в съдебната система със създаване на специализираните съдилища. Двамата са безспорни експерти в областта си, но за президент е нужен човек с управленски опит.

Вирни се горе