Борисов вече притеснен от АБВ

Борисов вече притеснен от АБВ

Премиерът Бойко Борисов заяви в ефира на БНТ, че е притеснен от изявленията, съпътстващи новото движение АБВ. Премиерът каза, че не е наясно какво ще възражда новата формация. „Студената война, че да бъдем отново врагове със САЩ ли?", запита риторично той.

Борисов заяви, че отнетата американска виза на бившия вътрешен министър Румен Петков е лош знак за цялата държава. Според министър-председателя, подобно отношение към ръководните фигури в областта на сигурността през последните 4 години показва, че на запад „добър ден" не искат да ти кажат".

Това говори по принцип лошо за държавата и аз не мога да кажа, че това ме е зарадвало, защото нашият основен опонент е понесъл толкова тежък шамар, заяви Борисов.

Премиерът приветства решението на Румен Петков да се откаже от депутатския си имунитет, за да бъде разследван. Бойко Борисов припомни, че когато е бил главен секретар на МВР, вътрешният министър и главният прокурор не са имали американски визи, а сега това се е случило и с приемника на Георги Петканов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че се опитва да не обръща внимание на случаи като този с Никола Филчев, тъй като това му хабяло енергията. По думите на Борисов, тези, които са били на власт се опитват да прикрият участието си в различни престъпления и в резултат делата срещу тях се провалят. Премиерът даде пример с оневиняването на бившия столичен градоначалник Стефан Софиянски.

По отношение на зачестилите обвинения към вътрешния министър Цветан Цветанов, започнали след като Алексей Петров напусна ареста, Борисов заяви, че ако слуша всеки, когото съдът пусне, трябва всеки ден „да си сменя имената". Премиерът подчерта, че не е снел доверието си във вицепремиера и в шефа на митниците Ваньо Танов, но напомни, че когато човек е на подобен пост, трябва да е наясно, че институцията говори чрез него.

Бойко Борисов изрази мнение, че страната ни сама си създава проблеми преди новия европейски мониторингов доклад, който трябва да стане готов през зимата. Премиерът изрази мнение, че страната ни има „противници" в лицето на Гърция, Румъния, Португалия и Ирландия, които не могат да се похвалят с нашата стабилност и с ниските ни данъци, поради което се опитват да пречат на развитието ни.

Като пример за добрата социална ситуация в България, министър-председателят даде пенсионната реформа, която у нас е била направена без характерните за цяла Европа митинги и стачки.

Борисов заяви, че ако страната ни влезе в Шенген със забавяне, това ще е резултат единствено на политическо решение и няма да има нищо общо с готовността ни да станем външна граница на ЕС. Според премиера, твърдата позиция на холандската крайно дясна управляваща партия е аналогична на позицията на „Атака" за Турция, а негативното отношение на Франция е резултат от усилията на румънския президент да ни вкара в „общ коловоз" по циганския въпрос.

Борисов заяви, че през декември в ЕНП ще се разисква каква ще бъде позицията на най-голямата партия в Европейския парламент по отношение на влизането на България и Румъния в Шенген. По същото време ще се проведат нови разговори с Никола Саркози и ще бъде извършена последната проверка на България, каза още премиерът.

Борисов нападна лидера на ДСБ Иван Костов, като заяви, че експремиерът е добре да си припомни собствените си изказвания като преподавател във ВИИ „Карл Маркс". Министър-председателят се възмути как може един човек да пише писмо до ЕНП по отношение на „реабилитацията" на режима на Тодор Живков, при положение, че същият е писал статии за „Работническо дело".

Иван Костов да не забравя, че Константин Димитров, зам. министър на МВнР и по негово време и сега, Николай Младенов, който беше ръководител на младежкото СДС, сега е външен министър, Марин Райков е втори мандат посланик във Франция, след като беше по негово време, каза Борисов по повод упреците към управлението му, идващи от „сините".

Вирни се горе