Борисов : Който не е видял Перперикон, не знае каква перла има България

Борисов : Който не е видял Перперикон, не знае каква перла има България

„Който българин не е дошъл да види Перперикон, не познава историята на страната, не знае каква перла има България. Само тук може да се оцени значението на това извънземно място отпреди 7 000 години”, каза Бойко Борисов след като обиколи комплекса. В Тронната зала на двореца премиерът получи „Сребърен Перперикон” за принос за развитието на археологическия комплекс. Пръстенът- реплика на Птолемей II Филаделф, един от древните меценати на изкуството, му бе връчен от Петър Савчов, съпредседател на Сдружение „Перперикон – Мелпомена”, което организира вече 15 години Международния фестивал „Перперикон”.

„Това е първият действащ премиер, който се е качвал на Перперикон, тук са били и Костов, и Станишев, и Сакскобурготски, и президента Първанов”, припомни проф. Николай Овчаров, който беше в ролята на гид и показа на министър председателя и придружаващите го министри Ивайло Москов на транспорта, Десислава Танева на земеделието и Ивелина Василева на МОСВ, областния управител на Кърджали Илия Илиев, народната представителка Цвета Караянчева, извършените проучвания през последните години. Професорът подчерта, че всички последни правителства имат своя принос, за да продължат разкопките на комплекса и неговата социализация с изграждане на цялостната инфраструктура.

Проф. Овчаров сподели, че тази година ще бъде решителна за Перперикон, като се надява, че с отпуснатото вече финансиране от 220 хил.лв. да бъдат завършим разкопките на Акропола. „Сега Община Кърджали спечели и проект по Норвежката програма за близо 1,5 милиона лева, които са изцяло само за реставрация и консервация на обекта”, каза още известният археолог. Той запозна премиера с един от важните културни маршрути, представящ тракийската цивилизация по българските земи.

"Магистрала „Марица” ще минава съвсем близо до Александровската гробница, оттам потокът естествено ще се насочва към Перперикон – Татул – Златоград”, сподели професорът.

Премиерът прие предложението на учения да стане почетен патрон на Перперикон през следващите години и обеща да запознае лично колегите си от другите европейски страни с древния паметник. „Защо да няма и място за кацане на малки машини, това чудо трябва да се види от повече хора”, заяви Борисов.

Запитан защо сред придружаващите го членове на кабинета днес липсва министърът на културата Вежди Ращидов, Б. Борисов обасни, че е болен. „Вежди работи перфектно, оценяме високо това, което направи с представянето на тракийската изложба в Париж. Само една задача съм му поставил.Дават ли постановката „Език мой, враг мой” никога да не я пропуска”, коментира лаконично още Борисов.

През целия неделен ден не спираше потокът от туристи на Перперикон, в което се убеди лично премиерът.

Вирни се горе