Борисов: България и Гърция обединяват усилия за евроинтеграцията на Балканите

Борисов: България и Гърция обединяват усилия за евроинтеграцията на Балканите

България и Гърция ще обединят усилията си за постигане на общи цели като подпомагането на нашите съседи на Балканите за присъединяването им към Европейския съюз. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след среща „на четири очи” с гръцкия си колега Георгиус Папандреус. Само тогава народите ни ще просперират, ще има мир и разбирателство, каза премиерът Борисов.

Преди това премиерите на Гърция и България откриха официално четвъртия граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) между двете държави – Златоград-Термес-Ксанти. Двамата подчертаха, че с новия пункт ще се подпомогне туризма и хората от двете страни на браздата ще могат по-бързо и удобно да посещават своите съседи.

“За наша радост в България е на посещение един от най-уважаваните политици в ЕС и мисля, че с приятелството помежду ни имаме шанс да направим много добри неща”, каза Борисов. “Още преди месеци, при запознанството ни в Брюксел, независимо от това, че сме от двете най-големи политически семейства – на европейските социалисти и на европейските десни, ние се договорихме да бъдем пример за добросъседство, съвместна работа в областта на инфраструктурните проекти, подпомагане на тютюнопроизводителите в региона и най-вече в полза на двата народа”, допълни българският министър-председател.

"Надявам се този нов пункт да допринесе за развитието на туризма, на бизнеса и за приятелството ни, основано и на общата ни религия. В продължение на 350 км досега нямаше пътна връзка между двете страни. С откриването на пункта преодоляваме този недостатък и откриваме пътя на доверието и дружбата, които биха подпомогнали реализацията на общи проекти в областта на инфраструктурата, екологията, подкрепата на земеделските производители, а това е добре за хората в двете държави”, каза още Борисов.

Очакваме и се надяваме, че нашите отношения могат да бъдат модел за сътрудничество в много аспекти и в различни сектори – търговия, туризъм, алтернативни енергийни източници, в областта на културата и общуването между двата народа, каза премиерът на Гърция Георгиус Папандреу. Според него сътрудничеството може да се задълбочи що се отнася до останалите балкански страни, на които може да бъде оказана подкрепа за присъединяване в ЕС през 2014 г. „Този път е още едно доказателство, че събаряме всички стени от миналото, които ни разделяха и откриваме нови пътища на мирно сътрудничество и развитие”, заяви гръцкият премиер. „Тази година се навършват 130 години от установяването на дипломатическите отношения между Гърция и България. Новият пункт е символ на новия път, по който ще вървят нашите два народа”, допълни Папандреу.

На церемонията за откриването му се събраха към 3000 души от районите от двете страни на границата, много гости и официални лица – вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Румяна Желева, областният управител на Смолян, кметове и депутати. Точно на граничната линия гръцкият премиер Папандреу бе посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. Двамата прерязаха две ленти – с гръцкото и българското знаме, с което символично бе даден официален старт на работата на пункта. Пловдивският митрополит Николай и митрополитът на Ксанти Пантелеймон отслужиха молебен за здраве и благоденствие на двата приятелски народа.

Вирни се горе