Богатите ще доказват откъде са парите им

Богатите ще доказват откъде са парите им

Нов закон ще задължава богатите българи да да доказват откъде са имотите им и парите, с които са ги придобили. Това съобщи председателят на вътрешната комисия и зам.-шеф на парламента Анастас Анастасов от ГЕРБ пред bTV. Той даде повече подробности около подготвения от управляващите нов законопроект за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин. Целта е да се реформира работата на комисията на Стоян Кушлев, която иска от съда запори и води дела за конфискуване на такова имущество. Миналия месец той получи нов 5-годишен мандат.

"В момента се работи над един по-особен закон, който много ще разбуди общественото мнение към октомври, средата или края“, заяви днес Анастанов, цитиран от Медиапул. Той даде пример как мнозинството възнамерява да промени закона: "В САЩ, когато констатират, че има имущество, което не отговаря на това, което сте получили като доходи, вие трябва да докажете откъде сте го получили. Ако не можете да докажете, се отнема. Вие ще можете да констатирате какви доходи аз получавам, моето семейство, в частност елементарна проверка – какви жилища, какви автомобили и пр“.

На въпрос какво ще става, ако имотите се водят на близки на проверявания, а не на негово име, депутът отговори, че "винаги може да се установи на кого са, или в един голям процент“.

По думите му новите законови постановки щели да засегнат и прословутите имоти на лидера на ДПС Ахмед Доган, които в публичното пространство се приписват на него, но не се водят на името му, а на различни фирми или отделни лица. Само преди дни стана ясно, че данъчната проверка на имотите на Доган е приключила. От НАП обаче не уточниха какви са резултатите от нея, а само, че са ги изпратили на компетентните органи.

Вирни се горе