Бареков: Безплатни лекарства за малчуганите, Родопите да са със специален статут

Бареков: Безплатни лекарства за малчуганите, Родопите да са със специален статут

Родопският регион трябва да има специален статут, а държавата да подпомага всяко семейство, живеещо там. Това каза Николай Бареков по време на среща с жители на Девин. Според него това е постижимо. Като пример той даде кмета на Забърдо, който успява за всяка младоженческа двойка на намери 1000 лева, а когато им се роди дете, кметството им брои по 2000 лева.

Според Бареков сегашните ни политици не разбират, че България е в демографска катастрофа, и че ако до година-две няма драстична промяна в развитието на страната, поколението, което сега е на 18-20 години, ще си замине, както това направиха вече 2 милиона българи. Истината е проста – каза той, младите хора са оставени без бъдеще и без работа, при това положение какво да правят, естествено е да пожелаят да излязат в чужбина и там да си търсят късмета.

Друга мярка, която би помогнала да се промени ситуацията е като се дадат на всяка майка, родила второ дете, по 350 лева. Според него това би струвало на бюджета 30 милиона на година, сума която не непостижима.

Безплатни лекарства на децата до 7 години. Това предложи Калина Крумова от “Евромайки”. Децата ни са болни и е редно държавата да се намеси. В същото време не е нормално лекарствата за деца да са няколко пъти по-скъпи от тези за възрастни, каза още тя. Николай Бареков добави, че в момента вървят обсъждания как това да се приложи и за възрастните хора.

Следващата мярка, предложена от лидера на “България без цензура”, засяга образованието на младите хора и предвижда да се осигурят таблети за всички ученици. Разчетите показват, че за това ще се нужни 60 милиона лева, точно толкова е и държавната субсидия на партиите за една година. Нека те се откажат от тези пари и да бъдат дадени на децата, каза Бареков.

Рада Коджабашева, която е част от “България без цензура”, цитира данни на НСИ, според които 35% от парите на българите отиват за храна, 10% за ток, приблизително толкова за транспорт, 6% за здравеопазване и едва 0, 6% за образование. “Просто някои хора се постараха да станем малодушни. Време е да станем активни и това да се промени.”, коментира тя. Друга стъпка, която предлага “България без цензура” е изравняване на пенсиите с линията на бедността, определена от държавата на 260 лева. Не е нормално управляващите да казват, че няма пари и да държат възрастните хора с по 110 лева на месец, каза Бареков. Според него за вдигането на всички пенсии ще са нужни около 300 млн. лева.

“Ако на границата бъдат спрени 100 камиона с контрабанда, това са точно 300 млн. лева. Преди време ми казаха, че човек всеки ден е носил на Цветан Цветанов по 600 000 лева от Капитан Андреево. Затова всички политици трябва да бъдат спрени и начинът е операция “Чисти ръце” и в тази връзка ние казваме,че е нужна и специална агенция, която да извади всичко наяве.”, каза Бареков.

Той предложи още депутатите да бъдат намалени наполовина и да получават средната работна заплата за региона, от който са избрани. Бареков се обяви за премахване на плоския данък и да се въведе данък “Солидарност”.

Родопите имат потенциал, но трябва да им се даде шанс, добави Рада Коджабашева. Според нея бъдещето на региона, а и на България, е в малкия и средния бизнес. “Реално малките фирми създават 90% от Брутния вътрешен продукт”, каза тя.

Вирни се горе