Без приет бюджет Общината не може да отделя пари нито за спорт, нито за култура, нито за инфраструктура

 Без приет бюджет Общината не може  да отделя пари нито за спорт, нито за култура, нито за инфраструктура

„Община Смолян трябва да има бюджет. Иначе нито един инфраструктурен проект не може да се развие, не могат да отидат пари за спорт, за културния календар“. Това каза за SmolyanNews.com председателят на Общински съвет Смолян Димитър Кръстанов. По думите му, ако бюджет не се приеме, се взема 1/12 от месечния разход , но само в рамките и във формите които са приложени миналата година. „Миналата година са построени едни улици, тази година не могат да се финансират други, ако не са заложени в бюджета. Само чрез бюджета Общинският съвет може да осъществи основната си функция – да контролира разходите, извършени от общинската администрация , да ги насочва целево и да определя конкретно точките за въздействие, както с европейските средства, така и със всички средства от местния бюджет, които решават публичните проблеми на населението“, каза още Кръстанов.

Председателят на местният парламент припомни, че на заседание на 27 януари бюджетът не беше приет с три основни аргумента, изречени от три групи – групата на ГЕРБ, групата на КРОС и групата на БСП. Аргументите бяха свързани с обстоятелството, че според Закона не е проведено обществено обсъждане , че бюджетът не е достатъчно балансиран, че не е съобразен с препоръките на министъра на финансите за финансово оздравяване на община Смолян. „Ние за първи път сме в ситуация, в която от три групи се обявяват против, не от една. Фактически бюджета беше върнат. На 6 март кметът пише на министъра на финансите от служебния кабинет и го уведомява, че бюджета не е приет. На 13 март получаваме писмо от министъра на финансите , в което се опоменава, че финансирането на дейностите при бюджетната година с 1/12 не е алтернатива, защото създава несигурност и крие рискове за качеството и обема на услугите предоставени на местната общност. Писмото е до председателя на Общинския съвет и до кмета и в него се посочва, че трябва да се предприемат действия за организиране на заседание, за да се разгледат отново параметрите на бюджета. В заседанието, проведено на 27 април, си позволих да включа отново точката за обсъждане на бюджета, във връзка с това писмо от Министерството на финансите. По бюджета не може да докладва никой друг освен кмета. Преди да изпратя проекта за дневен ред на общинските съветници и на медиите кметът не възрази. Около 30 часа по-късно аз получих писмено становище от него, че не може да докладва по бюджета. Това са фактите“, заяви Димитър Кръстанов.

Той обясни, че Общинския съвет е в правото си да възложи на кмета да изготви проект за бюджет в даден срок, който да бъде максимално адекватен, да отговаря на изискванията и на потребностите на местното население, и съответно да предложи този проект за обществено обсъждане. “Очаквам да имаме нов бюджет, по-балансиран и реалистичен”, каза в заключение инж.Кръстанов.

Вирни се горе