Българският евродепутат Мария Габриел с номинация за наградата Евродепутат на годината

Българският евродепутат Мария Габриел с номинация за наградата Евродепутат на годината

Тазгодишните номинации за наградите на официалното издание на Европейския парламент „Parliament Magazine” бяха разпределени в 19 категории. Евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел е номинирана в категория „Равенство на половете” заедно с Евелин Регнер /Австрия/ и Моника Флашикова-Бенова /Словакия/ .

Мария Габриел е координатор на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенство между половете. Престижната номинация е в резултат на приноса й за напредъка по въпроса за правата на жените и равенството между половете и поставянето му в дневния ред във и извън ЕС. Равно заплащане за равен труд, равно представителство на жените и мъжете, икономическа независимост на жените и премахване на насилието срещу тях, насърчаване положителната роля на жените в ситуация на конфликт и участието им в преговори – това са теми, с които Мария Габриел е силно ангажирана с цел защита и насърчаване на правата на жените.

Определянето на победителите в отделните категории ще стане чрез гласуване от всички членове на Европейския парламент до 7 юни 2013 г. Официалната церемония по награждаването ще се състои на 25 юни в Брюксел.

Списание „Parliament Magazine” учредява наградите за Евродепутат на годината през 2005 г. като признание за постиженията на депутатите, имащи пряко отражение върху живота на европейските граждани.

Вирни се горе