България заплашена от "изпадане" в ЕС 2

България заплашена от "изпадане" в ЕС 2

В момента в ЕС има силни гласове и се работи активно на експертно ниво за създаване на институции около еврото. Включително за парламент на еврозоната, за комисия и за съвет, в които да заседават само представители на страните, използващи еврото. Предвижда се те да разполагат и със собствен бюджет.

За това предупреди Ивайло Калфин на среща с българи, работещи и учещи в Белгия, проведена късно вчера в Европейския парламент в Брюксел.

Според Калфин създаването на тези институции ще означава преместването на центъра на взимане на решения към тях и до разделяне на ЕС на ядро от държави от еврозоната, и хлабава периферия за всички останали.

„България не бива да наблюдава пасивно тези процеси, защото ако чакаме това да се случи, последствията няма да са само свързани с влиянието ни в ЕС, но ще има последствия и за други политики като свободното движение на хора, солидарност и др.", предупреди Калфин.

Вместо да чака, България трябва да търси активни съюзници на своя страна, както сред страните, „които са в нашето положение", така и сред политиците и общественото мнение в държавите от еврозоната, които не споделят идеята за разделянето на Съюза. За това е от особена важност дали българските евродепутати, които ще бъдат избрани, ще са в състояние да вършат и тази работа от името на своите граждани и държава в Европейския парламент. Дали те ще са достатъчно авторитетни и познати сред своите европейски колеги, за да отстояват българския интерес, каза Калфин.

Пред сънародниците си той изрази загриженост, че „у нас за ЕС се мисли краткосрочно и потребителски" и че „само неколцина учени се вълнуват от това, което ще се случи с ЕС след 10 г.". Според Калфин кризата с еврото е показала, че ЕС не е в равновесие и че неминуемо ще се промени. Дали това ще стане към по-голяма интеграция или към ограничаване на функциите му, ще зависи от решенията, които се вземат сега, заяви Ивайло Калфин.

Вирни се горе