„Алфа Рисърч” изкара ГЕРБ пред БСП заради Първанов

„Алфа Рисърч” изкара ГЕРБ пред БСП заради Първанов

Социологическата агенция дава изненадващите 7% подкрепа за листа, начело с Ивайло Калфин

Кандидатска листа за евроизборите на проекта на предишния президент Георги Първанов АБВ, водена от евродепутата Ивайло Калфин, би събрала 7% подкрепа, ако гласуването е днес, показва национално представително проучване на агенция “Алфа Рисърч”, направено в периода 18 – 22 януари сред 1050 пълнолетни българи и качено на сайта й. Според социолозите почти половината от подкрепата за листа на АБВ идва от БСП, останалата – от центристки и националистически формации, както и от негласуващи.

Със заявката за листа на АБВ, БСП губи около 20 на сто от миналогодишните си избиратели. Тя запазва за момента вот от около 15%, но отстъпва първото място на основния си опонент ГЕРБ, който събира 17.8% от гласовете, отчитат социолозите.

Оттеглилите се от БСП са разочаровани от “Атака” или не харесват Станишев. Това са основно хора, разочаровани от поведението на партията след изборите, от зависимостта й от “Атака” или персонално неодобряващи лидера Сергей Станишев, обясняват от “Алфа Рисърч”, цитиарни от .

В 15-те процента подкрепа, с която в момента се ползва БСП, тя запазва най-твърдия си електорат (53% от него са над 60г., 38% живеят в селата), но отстъпва част от периферията си – в средното поколение, служещите и в столицата, където критичността на левите избиратели към начина, по който БСП упражнява властта, е най-силна.

Освен симпатизанти на БСП, АБВ взема по малко гласове от ГЕРБ, ДБГ, НФСБ и проекта на Николай Бареков “България без цензура”, както и негласуващи.

Профилът на избирателите му е близък до този на червения електорат, но е изтеглен леко към средните възрастови групи, хората със средно образование, по-големите градове и център-ляво, отчитат социолозите.

При АБВ е налице най-голяма разлика между подкрепата за листата (7%) и рейтинга на неговия лидер (30% за Първанов), вероятно поради “ехото от президентските му години”.

На фона на процесите в левицата партията на Бойко Борисов успява за първи път от 6 месеца насам да мобилизира симпатизантите си и да подобри позициите си, като подкрепата от миналия месец е нараснала с 2%. От агенцията уточняват, че не може да се каже дали това ще се окаже трайна тенденция.

ГЕРБ си връща част от загубените избиратели в София и големите областни центрове сред по-младите и средни възрастови групи. Подобряването на електоралните му позиции е придружено от ръст в рейтинга на кмета Йорданка Фандъкова (в столицата е съсредоточен един от най-големите електорати на ГЕРБ) и лидера Борисов.

При ДПС промяна няма (6.2%). Лидерът Лютви Местан губи обществена подкрепа, което се отразява на отношението към управляващите и парламента, но не и на вота за партията.

Много близки позиции до тези от парламентарните избори регистрира НФСБ на Валери Симеонов (3.1%), въпреки ориентацията на част от избирателите му към АБВ. Партията на Симеонов компенсира частично с приток на бивши симпатизанти на “Атака”, но все още остава под бариерата за евродепутати.

“България без цензура” на Николай Бареков стартира с 2.6% подкрепа. Една десета (2.5%) под нея е потенциалният вот за “Атака”. /БЛИЦ

Вирни се горе