АБВ започва кампания за референдум

АБВ започва кампания за референдум

АБВ започва кампанията по реализиране на обявеното свое намерение да организира всенародна подписка за референдум.

Светът, Европа и България изживяват трудни, съдбоносни времена. Доверието в съществуващата досега международна система на многостранно сътрудничество прогресивно и видимо ерозира. Разгражда се договорно-правната база, гарантираща десетилетия контрола и ограничаването на ядрените оръжия, с което могат да бъдат премахнати и последните бариери пред нов пагубен кръг в ядрената надпревара. Светът навлезе в нова „студена война“, която може да се превърне в гибел за нашата цивилизация. Запазването на мира с всеки изминат ден се очертава като най-належаща задача за човечеството и за правителствата и политическите партии и народите на всички държави. Жизнено важна за България е неотменно да се бори против надпреварата във въоръжаването, да отстоява диалога, неизползването на сила и мирното политическо решаване на всички международни конфликти в региона в Европа и света. С право и с безпокойство изразяваме опасение доколко България е подготвена да реагира в такава ситуация, доколко нейните управници са способни да гарантират и да защитават националните й интереси в тези външнополитически и икономически условия. Обезпокоително е, че именно в този момент, с нарастването на напрежението между ядрените сили, увеличаващите се заплахи за мира и сигурността в Европа и в региона, пред страната ни, наред и поемането на ангажимент за увеличаване средствата за отбрана /допълнително въоръжаване/, може да бъде поставен и въпросът за активизиране или промяна на статута на военните съоръжения /тренировъчни центрове и полигони/, които страната ни се е съгласила, при определи условия, да се използват от военни сили на нашите евроатлантически съюзници или даже създаването на нови такава с неотбранително предназначение. Такива, каквито никога до сега не са съществували на българска територия.

Считаме, че такива стъпки в никакъв случай не отговарят на българските национални интереси, само биха засилили напрежението, биха представлявали допълнителна заплаха за мира и сигурността в региона и Европа. По този начин страната ни за първи път би се превърнала в потенциален обект на военен удар в случай на военен конфликт. Това вече не е експертен или технически въпрос, а въпрос, засягащ пряко националната сигурност и съществуването на нашата държава и по него може да се произнесе единствено народът – суверенът в държавата. Поради това ние, като национално отговорна формация, поемаме инициативата, в съответствие с разпоредбите на националното законодателство, за провеждане на общонационален референдум, в който народът и всеки български граждани да вземе отношение по въпроса дали на територията на Република България да бъде допуснато изграждането на военни съоръжения /бази – било то съюзнически или на една от държавите на Съюза.

На този референдум българските граждани ще бъдат попитани:

1.Съгласни ли сте България да бъде територия без ядрено оръжие?

2.Съгласни ли сте военните съоръжения (тренировъчни центрове и полигони) на територията на България да бъдат само отбранителни?

Убедени сме, че гражданите на Република България ще оценят значението и важността на този проект за бъдещето на страната и отзвукът, който той ще получи в Европа. С волята на народа трябва да се съобразява, както настоящето, така и бъдещите правителства на страната.

Такава инициатива не поставя под въпрос членството на България в Евроатлантическите структури. Нашето членство в тези структури не трябва да води до размиване или пренебрегване на нашия национален интерес. Няма по-важна задача от запазването на мира и сигурността и България трябва неотменно да отстоява диалога, неизползването на сила и мирното политическо решаване на всички международни конфликти в региона, Европа и света.

Отворени сме за взаимодействие и сътрудничество всички структури на гражданското общество, доброволци и национално отговорни политически субекти.

СЧИТАМЕ, ЧЕ ТОВА Е ВЪПРОС, КОЙТО Е ПРЕКАЛЕНО ВАЖЕН И СЪДБОНОСЕН, ЗА ДА БЪДЕ ОСТАВЕН ЗА РЕШАВАНЕ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ.

Вирни се горе