АБВ също искат задължително гласуване

АБВ също искат задължително гласуване

АБВ също иска задължително гласуване като механизъм за намаляване на купуването на гласове.

На пресконференция след национално съвещание на парият лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че президентството трябва да бъде използвана територия, на която да бъде изработена декларация за национално съгласие. Тя трябва да включва съгласие по бюджетната политика за 2015, консенсус по енергийната политик на България и промени в Избирателния кодекс, съобщи “Фокус”.

Ние от АБВ смятаме, че натискът на Брюксел и опитът с политически и геополитически и геосратегически аргументи да се спре реализацията на „Южен поток” са неприемливи, каза още Първанов. Според него дори от най-високо ниво в Брюксел не могат да кажат, че докато не се оправят отношенията между Русия и Украйна, „Южен поток” няма да го има. „В това време, в това „докато” природният газ от Русия тече по „Северен поток” този двоен стандарт за нас е неприемлив”, каза още той и заяви, че от АБВ не искат България да става заложник на тази геополитическа игра.

В същото време трябва да се изрази критичност с начина, по който се действа по проекта от българска страна – процедурата по избор на българска фирма за изграждането на проекта е опорочена и е направена така, че да обслужва един човек, каза лидерът на АБВ.

„Това ни злепоставя в очите на Брюксел и дава хляб нашите опоненти”, каза още Първанов.

На въпрос как ще коментира изявлението на американския посланик за вероятните санкции, които САЩ ще наложи на фирмите, които ще работят по „Южен поток”, Първанов отговори, че е останал учуден от подобни менторски изявления към суверенната Република България, която е равностоен и пълноправен член, както на ЕС, така и на НАТО.

Първанов каза, че ако имат желание да помогнат, са добре дошли, но и напомни, че заради подобна загриженост проектът НАБУКО не се състоя, а ни заобиколи.

Вирни се горе