АБВ готви изненада на евроизборите, отсече Първанов

АБВ готви изненада на евроизборите, отсече Първанов

АБВ ще бъде голямата изненада на тези избори. Това каза в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия Георги Първанов, лидер на АБВ и президент (2002 – 2012). Той посочи, че гледа с любопитство на резултатите от социологическите агенции, но разчита на собствената си социология, тъй като вижда настроението на хората, което е в позитивна посока. Листата на АБВ за евродепутати ще бъде балансирана. Първанов е категоричен, че няма амбиция да участва като кандидат за евродепутат. Ивайло Калфин е най-добрият, той е лицето, но аз ще го подкрепям и ще бъда навсякъде с него, подчерта лидерът на АБВ.

Относно решението на БСП за изключването на партийни членове, той каза, че от правна и формална гледна точка нищо не означава. Такава постановка в Устава на БСП като „самоизключване" няма. От морална гледна точка няма как да не горчи, защото голяма част от активния ми живот е свързана със социалистическата партия. Когато аз бях начело на БСП нямаше никакви субсидии, никакви пари и изкарах партията на едни печеливши позиции.

Единствено важно е АБВ да постигне значим, успешен резултат на евроизборите и след това на парламентарните избори, категоричен е Георги Първанов. АБВ ще бъде коалиция – засега като гражданска, а след това коалиция от отделни партии. По-важно е да се разбере, че АБВ не е еднодневка, не се създава само за евроизборите, за да вкараме двама или трима евродепутати. На парламентарните избори може също да се участва в коалиция, посочи Първанов.

Относно позицията на АБВ за Украйна, Първанов каза, че тя е много ясна и първо е била изразена от Ивайло Калфин. Не бива да ставаме заложник на сблъсъка между изтока и запада, между Киев и Москва. Ивайло Калфин е най-добрият български евродепутат, така че не може да има никакво съмнение или двоумение относно изразената позиция. АБВ е една от най-проевропейски настроените европейски формации, каза още Първанов.

По думите на Георги Първанов референдум, подобен на този в Крим, може да се проведе във всяка държава. Той обаче не смята, че в България може да се направи такъв референдум. Според него е важно българските евродепутати, поне водачите на листи, които вече са ясни, да седнат и да постигнат консенсус по няколко важни точки. Първият въпрос е как спасяваме българската икономика при опасността от санкции срещу Русия и как спасяваме Южен поток. Трябва да се постигне консенсус относно съдбата на българите в Украйна и евентуалната бежанска вълна.

Първанов не вижда нищо лошо в това, че външният министър Кристиан Вигенин е посетил Украйна и българите в Болград. Дори самият той е смятал да направи подобно посещение. Първанов бе категоричен, че страната ни ще е една от най-пострадалите при санкции за Русия и предвиди евентуален бежански поток към България. „Никога не съм симпатизирал на Янукович, явно той вече е част от миналото на страната, но това не означава, че нарастват симпатиите ми към новото управление на Украйна, то направи много грешки", коментира лидерът на АБВ.

Във връзка с темата за етническото напрежение в Крим, Георги Първанов посочи, че у нас полза от такова имат ДПС и националистическите формации, които взаимно си го създават. По думите му в Европа не може да съществува етнически чиста държава.

Централното ръководство на БСП има нищожна роля при кадровите назначения и това е най-големият проблем на „Позитано". Ролята й е сведена до това на 5-ото колело. Има кръгове извън партийните централи, които решават. Аз съм човекът, който многократно е повтарял името на един млад мъж, който е просперирал, собственик на медийни империи и той играе най-активната роля, подчерта Георги Първанов.

„Има сериозни основания за съмнения дали някой не ме подслушва. Има засечено движение. Спокойно говоря по телефона, защото просто нямам друг избор", каза още Георги Първанов. Той уточни, че неговата електронна поща не е била разбивана, но сайтът на АБВ – да. „Данните от нашето разследване сочат, че това е станало от IP-адреси на МС", обясни Георги Първанов.

Вирни се горе