9-ТИ СЕПТЕМВРИ, ДАТАТА ПРОМЕНИЛА ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

 9-ТИ СЕПТЕМВРИ, ДАТАТА ПРОМЕНИЛА ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

Общинският съвет на БСП- Смолян отбеляза 9-ти септември с поднасяне на венци и цветя пред паметника на антифашистите в с. Арда, на парашутистите в с. Бостина, бюст-паметника на Мария Тодорова-Наталия в кв. Райково и бюст- паметниците на Братан Шукеров и Кирил Маджаров в Стария център на град Смолян. Проявите приключиха с тържествено събрание в залата на Областния и Общински съвети на БСП-Смолян.

Милко Гавазов, председател на ОбС на БСП- Смолян честити празника на всички социалисти, като им пожела здраве, енергия и ентусиазъм за да отстояват идеите за свобода, равенство и социална справедливост. Той изнесе доклад за историческото значение на 9-ти септември, датата променила историята на България и живота на българите. „И до ден-днешен някои се опитват да оспорят ролята и значението на събитията, които се случиха на 9.9.1944г. Никой, обаче, не може да отрече, че това беше повратния момент в българската история, довел до мащабни политически, икономически и социални промени в българското общество. На този ден беше достигнат своеобразен връх в десетилетните борби на българския народ за равенство и социална справедливост, сложил началото на най-плодотворния етап от историята ни” каза Милко Гавазов. В заключение на доклада си той заяви: „За съжаление възходящото развитие на страната беше прекъснато в годините след 1989г. Мнозинството от българския народ отново изживява катаклизмите на реставрирания капитализъм. В наши дни е трудно да се говори за социализъм-той е охулен, опорочен и сякаш лишен от перспективи. Но пък толкова повече нараства нашата роля, като носители на идеологията за социалната справедливост. Днес сме длъжни да реабилитираме социализма. Той е жив поради смисъла и същността на своя обществен идеал.” Дора Янкова, народният представител от област Смолян призова на тази паметна дата родопчаните да бъдат сплотени и да не се примиряват с несправедливостите на „уродливия” капитализъм. Община Смолян и Родопите могат да се развиват по-модерно и по-технологично. Важно е да се случват нови големи проекти за региона, които да подпомагат устойчивото му развитие.

Приветствие за празника към социалистите направи и Рабие Кьосева, председател на Областния съвет на БСП – Смолян, която подчерта, че в днешния ден отново се прекланяме пред подвига и саможертвата на нашите герои, отдали живота си за свободата и социалната справедливост, като допълни „Няма защо да се притесняваме да твърдим, че на 9.9.1944 г. беше поставено началото на едно общество, чийто главни принципи бяха свободата, равенството и социалната справедливост.”

Вирни се горе