56 % не вярват на кабинета на ГЕРБ

56 % не вярват на кабинета на ГЕРБ

Кристалина Георгиева отново е начело на класацията на 10-те български политици с най-високо доверие с 52 %, сочат данните от последното социологическо проучване на МБМД.

Мира Радева от агенцията посочи, че изследването е проведено между 11-16 май, а анкетираните са 1011 пълнолетни граждани от цялата страна.

Изненадата от това проучване е, че Росен Плевнелиев изпреварва премиера Бойко Борисов по доверие с 3 пункта, като Плевнелиев се нарежда на второ място, веднага след еврокомисаря ни, а премиерът остава трети. С 36 % доверие е вътрешният министър Цветан Цветанов, следван от Меглена Кунева, която има 1 % по-малко.

В таблицата на МБМД се нареждат и президентът Георги Първанов, земеделският министър Мирослав Найденов, кметът на София Йорданка Фандъкова, следвани от Николай Младенов и спортния Свилен Нейков.

Мирослава Радева коментира, че премиерът Борисов е бил с подобни стойности на доверие през декември миналата година. Тя посочи, че министрите в един кабинет по традиция са по-харесвани от лидерите на опозиционните партии. „Българинът уважава тези, които са облечени във власт", посочи още Радева.

От изследването става ясно още, че доверието към институциите е ниско. Българите вярват най-много на православната църква – 41 %. Президентството, НС и правителството продължават да губят подкрепа. Социолозите коментираха, че е тревожна тенденцията в спада на доверието към полицията. То е с 5 % по-малко в сравнение с миналия месец.

Едва 32 % от хората вярват, че правителството работи добре. 56 % от българите смятат, че правителството на Бойко Борисов не е способно да изведе страната ни от криза. Според социолозите икономическата политика и кризата са основният проблем, който води до спада на рейтинга на правителството.

Въпреки инцидента с японската АЕЦ „Фукушима", 54 % от българите са убедени, че трябва да продължи строежът на АЕЦ „Белене". Мирослава Радева коментира, че при евентуален референдум са големи шансовете защитниците на „Белене" да имат мнозинство.

46 % от анкетираните със сигурност заявяват, че ще гласуват на предстоящите президентски избори. 22 % от запитаните казват, че ще гласуват, но все още не знаят за кого. Общо 30 % все още се колебаят дали да отидат до урните или твърдо са решили, че няма да дадат своя вот за предстоящите избори.

На отворен въпрос: „Ако зависеше от вас, кого бихте посочили за президент на страната през следващите 5 години", 13,7 % са отговорили Бойко Борисов. На следващо място в класацията на предпочитаните кандидати за президент са Кристалина Георгиева – 5,1%; Меглена Кунева – 4,8 %, Сергей Станишев – 4,4 %. 62 % от българите не знаят кого биха избрали.

Социолозите коментираха като грешка на политическите партии това, че се бавят с кандидатурите.

Бойко Борисов като евентуален кандидат на ГЕРБ събира най-голяма твърда подкрепа – 24,4 %. На второ място е Меглена Кунева – с 15,4 %. Социолозите са решили пробно да предложат и кандидатурата на Красимир Каракачанов. За огромна тяхна изненада той печели 4 % подкрепа за президнтските избори, като по този начин минава лидера на „Атака" Волен Сидеров, Симеон Сакскобурготски и двамата кандидати на ДСБ и СДС, които са в дъното на предпочитаните кандидатури.

При евентуални избори на първи тур с кандидат на ГЕРБ Бойко Борисов и Меглена Кунева като опонент Борисов печели 24,4 % от гласовете, а Кунева 15,4. В сравнение с предишното изследване от март месец подкрепата за Бойко Борисов спада с 3 %, а тази на Кунева се покачва с 6 пункта, при положение, че тя не е обявила ясно кандидатурата си.

„Очевидно в обществото се търси алтернатива, но хората не знаят къде точно да я търсят", коментира Радева. Тя определи ситуацията с Меглена Кунева като “печелене от нищоправене”.

Ако на втори тур се явят Бойко Борисов и Меглена Кунева, Борисов би спечелил 31,8 %, а Кунева 22,1 %. Ако настоящият премиер пък се изправи на втори тур срещу евентуален кандидат на БСП Стефан Данаилов, то победата за Борисов ще е категорична. 33,3 % за него и 15,5 % за Стефан Данаилов.

Интересни резултати се получаван ако един срещу друг на втори тур се изправят Росен Плевнелиев и Меглена Кунева, тъй като и двамата биха спечелили приблизително еднакви резултати. Плевнелиев – 23,3 %, а Кунева 23,8%. Ако Плевнелиев се изправи срещу Данаилов победата на ГЕРБ е категорична – 27,3 %. За настоящия министър 27,3 и за Стефан Данаилов -16,2 % според изследването.

Мирослава Радева посочи, че около 50% от анкетираните са заявили, че ще гласуват на местните избори. Над 50% от хората са недоволни от сегашното управление на общините, а само 6% от запитаните казват, че са доволни от решенията на сегашните кметове и общински съветници. Едва една четвърт от анкетираните биха преизбрали същия кмет.

„Хората са революционно настроени за предстоящите местни избори", коментира Мирослава Радева. Тя посочи, че неудовлетворението е приблизително равно във всички видове населени места – села, областни градове и в София. 31,4% от запитаните казват, че биха гласували за листата на ГЕРБ на предстоящия местен вот.

Коалиция за България е на второ място в предпочитанията на хората с 14,2%. ДПС се нарежда на трето място за местния вот с 4,4%. 36,4% все още не знаят за листата на коя партия биха гласували по време на изборите за общински съвет.

„Процесът с изборите на кандидати се бави, а неинформираният избирател може да направи погрешен и неинформиран избор", коментира Мирослава Радева. Доц. Петър Живков изтъкна, че за първи път се съчетават местни с президентски избори. По думите му, има много коалиции, инициативни комитети и картината по райони е много пъстра, което прави резултатите от местните избори по-трудно предвидими.

Ако парламентарните избори бяха днес, ситуацията нямаше да е много по-различна от сегашната, коментираха социолозите. ГЕРБ биха спечелили най-много гласове – 34,1% от анкетираните са посочили, че биха преизбрали управляващите и днес. 14,5% от гласовете са за Коалиция за България.

Реалните проценти за Коалиция за България на изборите обаче може да се окажат повече – около 17%, ако към тях се прибавят тези на Движение АБВ – 2,7%, уточниха социолозите. На трето място се нарежда ДПС, следвани от Синята коалиция и Атака.

Лидерът на РЗС Яне Янев е отправил директни заплахи към социолозите от MBMD тази сутрин. Това обяви Мирослава Радева, която представи резултатите от последното социологическо проучване по време на пресконференция в БТА.

Радева сподели, че е дълбоко засегната от случилото се тази сутрин и уточни, че Яне Янев лично се обадил по телефона в офиса на МБМД. Той обвинил социолозите в манипулиране на данни и оповестяване на факти, които не отразяват истинското обществено мнение.

Радева посочи, че това не се случва за първи път. Тя разказа, че и при предишни изследвания е имало заплахи от страна на различни политически сили, но те не са били толкова директни. Янев предупредил социолозите от МБМД, че ако продължават да манипулират данните от обществени допитвания, „ще видят какво може да им се случи". Мирослава Радева увери, че вратите на социологическата агенция са отворени за всички и всеки, който пожелае, може лично да отиде и да види действителните анкетни карти заедно с отговорите.

Вирни се горе