53 руски филма предоставени на България безвъзмездно със съдействието на Петър Кадиев

 53 руски филма предоставени на България безвъзмездно със съдействието на Петър Кадиев

Емблематични имена на руското кино се срещнаха с представители на Комисията по културата и медиите в 43-то НС

Известният руски актьор, режисьор и поет Николай Петрович Бурляев и руската театрална и киноактриса Нина Николаевна Усатова проведоха среща с представители на Комисията по култура и медии в Народното събрание, за да обсъдят възможностите за активно сътрудничество в областта на филмовото изкуство. Новината съобщи зам.-председателят на Комисията Петър Кадиев, благодарение на когото са предоставени безвъзмездно 53 руски филма на българските телевизионни оператори.

„Срещата беше изключително ползотворна, сподели Кадиев. Двамата големи творци на руското кино направиха един невероятен жест към нашата страна като предоставиха безвъзмездно 53 филма за разпространение от българските телевизионни оператори”, каза Кадиев.

Филмите ще бъдат предадени на Комисията по култура и медии за уреждане на авторските права и разпространение. По време на срещата е обсъждано и провеждането на общи кинофестивали. „Освен това имаме уверението на Бурляев и Усатова, че ще присъстват на кинофестивала на младите филмови творци в Смолян, който ще се проведе следващата година. Чакат ни съвместни ползотворни действия, които ще допринасят за културния обмен между България и Русия”, каза още Петър Кадиев.

Николай Бурляев и Нина Усатова са в страната ни по повод Международния кинофорум „Златен Витяз". Бурляев е от знаковите лица на руското кино – работил с Андрей Кончаловски и Андрей Тарковски, ръководел е киноцентъра „Руский фильм”, народен артист на Русия. Нина Усатова, също народен артист на Русия, има над 80 изиграни роли. Сред любимите на българските зрители нейни роли са в „Особености на националната политика” и „Дванадесетте стола”.

Вирни се горе