5 партии с евродепутати, прогнозират социолози

5 партии с евродепутати, прогнозират социолози

35 процента е най-вероятната избирателна активност на евровота след седмица. Това прогнозират от МБМД, анализирайки разултатите от изследване, направено две седмици преди изборите за Европейски парламент. Основните въпросителни остават около избирателната активност, коментират от социологическата агенция.

От МБМД посочват, че ако се запази такава, то пет партии биха имали депутати в ЕП. ГЕРБ би взел 5 или 6 мандата, Коалиция за България – 4 или 5, ДПС – 3 или 4, Атака – 1 или 2 и Синята коалиция – 1 мандат. Ако тенденцията за увеличение на електората на РЗС се запази, то и те имат шансове да се намесят в разпределението на мандатите. При по-висока избирателна активност опозиционните партии ще получат по-добри резултати, посочват от МБМД.

При избирателна активност под 25 процента е възможно ДПС да се окаже първа политическа сила, сочат резултатите от проучването.

В изследването 44,5 процента от българите смятат, че изборите за евродепутати са важни за България. Социологическото изследване е направено чрез интервюирането на 1206 пълнолетни граждани от страната.

Вирни се горе