5-годишните задължително на детска

5-годишните задължително на детска

Завишават глобите за родители, които не пращат децата си на детска градина. Сегашната глоба от 200 лева със законодателни промени ще бъде вдигната на 2500 лв, съобщи в парламента образователният министър Сергей Игнатов.

Родителите, които нямат пари да платят глобата, ще полагат обществено полезен труд, добави той.

Министърът участва в кръгла маса, водена от заместник-председателя на парламента Анастас Анастасов за изпълнението на програмата на правителството на ГЕРБ в направление „Развитие на човешкия капитал".

Сергей Игнатов заяви категорично, че 5-годишните деца задължително трябва да ходят на детска градина и подчерта, че в Белгия, например, това се отнася за децата от 3-годишна възраст.

Той изтъкна, че въвеждането на задължителната подготовка на децата за училище има за цел да гарантира на всяко дете равен старт в първи клас. Другата цел е социализация, добави министърът.

По думите на Игнатов проектът поставя началото на гражданското образование на българските деца. „Българските деца ще се учат да уважават другите, да приемат и разбират различните", добави министърът.

Министърът съобщи, че е изпратил писма до кметовете на общини за готовността им да приложат промяната и съобщи, че между първо и второ четене на закона предстоят промени, за да бъде по-ефективен старта на новата мярка.

Родителите няма да плащат такси, ще плащат само храната за децата си до 2 лв. на ден, съобщи още Игнатов и уточни, че 50 ст. се поемат от държавата, тоест ангажиментът на родителите е да доплащат по 1,50 лв. на дете за храна дневно.

Игнатов съобщи още, че започват преговори за осигуряване на средства по еврофондовете за част от заплатите на учителите.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова е категорична, че аргументите, че децата ще бъдат лишени от игра не са състоятелни, защото играта ще е част от подготовката им за училище.

Симеонова съобщи, че е в ход проект, финансиран от Световната банка на стойност 40 млн. евро, който е свързан с инвестиции от ранното детство и е насочен към социалното включване. „Ще дадем шанс на общините да защитят проекти, в които да се прилага този подход и да се осигури на децата достъп до образование", съобщи тя.

Общините, които имат недостиг на детския ясли и градини ще могат по линия на този проект да изграждат социална инфраструктура, а тези с достатъчно детски заведения – да се ангажират с развитието на социални, образователни и медицински услуги, съобщи още Симеонова.

Вирни се горе