4 партии с шанс за следващия парламент, сините - на ръба

4 партии с шанс за следващия парламент, сините - на ръба

Два типа мнозинства са възможни за следващия парламент – ГЕРБ и някоя друга политическа сила, вероятно тази на Меглена Кунева, или обединение на всички останали срещу ГЕРБ, прогнозира социологът Юлий Павлов.

Според него БСП плюс още една политическа сила не стигат, както и Кунева плюс още една политическа сила не са достатъчни.

Павлов представи поредно социологическо проучване за рейтингите и електоралните нагласи, проведено в периода 23 март – 2 април.

Според данните налице е изключително голяма стабилност в нагласите на доверие и недоверие към институциите, доколкото има някакви промени те са в рамките на статистическата грешка. С най-голямо доверие се ползва президентската институция, посочи Павлов.

По отношение на политиците изследването показва, че четири фигури имат положителен рейтинг – Кристалина Георгиева, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Политиците с най-отрицателни рейтинги – с над 85% недоверие, са също четирима: Волен Сидеров, Яне Янев, Ахмед Доган и Иван Костов.

Онзи, който трупа недоверие, е Георги Първанов, става видно от изследването. Той е изгубил 5% от доверието към себе си и е прибавил 5% недоверие. Хората, имащи доверие на Първанов са 30.8%, а тези, които заявяват, че по-скоро му нямат доверие са 60.2%, посочиха от Центъра за анализи и маркетинг.

Тяхното изследване показва, че при Сергей Станишев има повишение на доверието, макар че той продължава да е с по-ниско доверие, отколкото към Първанов. Меглена Кунева запазва добри позиции и продължава да бъде политикът, който събира доста голямо доверие – 31,3%.

С много ниски нива на доверие са Мартин Димитров, Ахмед Доган, Иван Костов, Волен Сидеров и други.

За първи път в изследване са включени и Слави Бинев и Стефан Солаков. Според социолозите от центъра Бинев събира 71,7% недоверие и 3,7% доверие, а Солаков – 62,1% недоверие и 1,8% доверие.

Според коментара на Павлов няма съществени промени в самоопределението на хората в ляво, и в дясно – дясното доминира, но най-много от избирателите се определят като центристи. Нишата за нови партии, които започват да се роят е по-скоро в центъра, коментира Павлов.

По отношение на доверието към партиите също почти няма промени, съобщи той и посочи, че ГЕРБ имат 30-31%, като отбелязват съвсем леко намаление, което на ръба на статистическата грешка.

Коалиция за България имат 18%, ДПС 6%, „България на гражданите" на Кунева – 7,1%, Синята коалиция 2,5% , Атака 1,7% , ВМРО, 1,1%, НДСВ 0,5%.

Павлов е категоричен, че ДПС ще бъде четвъртата политическа сила. Според него е трудно отсега да се предскаже дали Синята коалиция ще прескочи бариерата за влизане в парламента. Павлов е сигурен обаче, че Атака и ВМРО остават под бариерата.

По мнението на социолога избирателната активност ще бъде най-много 60-65%.

Вирни се горе