35 млн. лв. дават на бизнеса да наеме млади специалисти

35 млн. лв. дават на бизнеса да наеме млади специалисти

35 милиона лева са на разположение на бизнеса за наемане на стажанти. Средствата са по ОП „Развитие на човешките ресурси".

Това обяви социалният министър Тотю Младенов на пресконференция в трудовото ведомство.

Безвъзмездната финансова помощ по програмата е с цел да бъдат наети безработни младежи до 29 години със средно или висше образование и без трудов стаж по специалността.

13 500 младежи се очаква да бъдат обхванати по програмата, посочи още социалният министър. Тя стартира от 1 октомври и проектът ще се осъществява в продължение на 34 месеца.

Програмата е предназначена за частния бизнес, уточни министър Тотю Младенов.

300 лв. ще получават стажантите, а осигуровките, които са за сметка на работодателя ще бъдат поети от програмата. Работодателят трябва да определи за стажантите и наставник, на който ще му се плаща пак със средства от проекта 120 лева. Наставникът трябва да е служител на работодателя и се определя от него. Всеки наставник ще отговаря максимум за 7 младежи стажанти. Срокът на стажа е 6 месеца, обясни още Тотю Младенов.

По думите на министъра програма е доста добра.

На 1 октомври всички формуляри ще бъдат качени на сайта на Агенция по заетостта, а заявките на работодателите ще се одобряват до 10 дни, обясни изпълнителният директор на Агенцията Росица Телиянова.

Работодателят няма ангажимент да задържи стажантите след приключване на стажа. Основната цел на програмата е младежите да придобият стаж по специалността, която са изучавали.

Около 58 хиляди са безработните младежи регистрирани в Бюрата по труда. От тях 6500 са с висше образование, а над 21 000 са със средно образование. От тези 21 000 по програмата ще могат да участват само тези, които са със средно професионално образование.

9.07% е нивото на безработицата към момента, похвалиха се още от МТСП. Това означава, че безработните в страната са 336 000, което е 7-ми пореден месец със спад на безработицата.

Вирни се горе