30 % от дървесината е за приближени на ГЕРБ, обвини БСП

30 % от дървесината е за приближени на ГЕРБ, обвини БСП

Отоплението на хората през зимата, търговете на дървесина и ще има ли достатъчно дърва за огрев за зимата – тези въпроси притесняваха социалистите.

Именно затова днешният петък започна с разисквания по питане от народния представител Димчо Михалевски към министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов относно дългосрочната политика на правителството за гарантиране на населението на достъпна дървесина за огрев.

Според Димчо Михалевски виновник за резкия скок в цените на дървата за огрев през миналат година е правителството. Колосален интерес според червения депутат е в основата на това кабинетът да продаде интерса на хората. Големи апетитни хапки дървесина за хората на ГЕРБ със сладки печалби за десетки милиони облагодетелствали хората, приближени до управляващите, според Димчо Михалевски.

Управляващите флиртували по темата с депутати от опозицията по телефона. Започна масиран износ на дървесина за Гърция, притеснен е социалистът. Зимата е на прага и недостатъчните количества ще доведат до паника и ценови шок, смята Михалевски. Бетонирате конкурсите за апетитните хапки, обърна се той към управляващите.

Според него до 30% от дървесината е гарантирана за приближените на ГЕРБ. Всичко това не е лош сън, каза Михалевски. Поне с 40 лева са по-скъпи дървата за огрев тази зима в сравнение с миналата.Трябва да спрем керванът на приближените ви търговци, категоричен е Димчо Михалевски.

За последните 2-3 години добивът на дърва за огрев от държавните гори бележат всяка година ръст от 5%, а тази година очакваме 14%, заяви Десислава Танева от ГЕРБ. Тя похвали действащата нормативна уредба за снабдяване на населението с дърва за огрев.Мнозинството застава зад политиката на МЗХ в областта.

Емил Димитров от ГЕРБ бе смутен от лъжите, изречени според него, от червения депутат. Миналата година, според него, била най-тежката в съзнателния му живот. 3-4 месеца изобщо не можеше да се влезе в гората, припомни той.

Безочие, според Димитров, е да се каже, че няма дърва за огрев за тази зима. Складовете са препълнени с дърва, смята депутатът от ГЕРБ. Тези нагли лъжи не ви отиват, каза той. Отделят се пари за пътна мрежа в гората, това не се е правило с десетилетия, категоричен е Емил Димитров. За залесяване са отделени над 20 милиона лева през тази година, припомни още той.

Лидерът на ДСБ се стресна от загрижеността на Десислава Танева към хората и добива на дървесина. Опазил Бог от такива загрижености, изтъкна Костов. Според него въпросът ще се разреши с пазарна конкуренция.

Той не спести критиките си и към социалистите, като според него това, което червените предлагат срещу кризата с дърва няма да разреши проблема. Какво ще гарантирате вие, нищо не можете да гарантирате, подчерта той към социалистите.

Много е прост механизма, по който държавата би могла да помогне на хората, стига да иска, изтъкна Иван Костов. Според него обаче никой в зала не иска този въпрос да се реши.

Г-н Костов, почти прозвучахте като Тодор Живков, заяви Димчо Михалевски в отговор на сините критики.

Опитвате се да извадите политически дивиденти, заяви и Павел Шопов от Атака. Гората винаги е била място за политически спекулации, допълни той. България е едно сечище за нуждите на турската икономика, смята Павел Шопов, пояснявайки, че българските дърва не изтичат към Гърция, а към Турция.

Вирни се горе