3 рудника в Смолянско откриват нови работни места

3 рудника в Смолянско откриват нови работни места

С възстановяването на работа на рудниците “Върба”, “Шахоница” и “Печинско” ще се открият хиляда нови работни места, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при посещението си в Мадан.

Вицепремиерът Симеон Дянков, министърът Трайчо Трайков и областният управител на Смолян Стефан Стайков посетиха днес – 19 октомври, рудник “Върба” в Мадан, за който вече е приключила дълго отлаганата при предишното правителство концесионна процедура, съобщава БТА.

За рудник “Шахоница” предстои да бъде избран концесионер след конкурса през ноември, а за мината “Печинско” също ще бъде обявена процедура за концесия.

Според министър Трайков с възстановяването на рудодобива в трите рудника има шансове за възраждане на миннодобива в региона. Около 90-95 млн. лв. са получени през миналата година от концесии, заяви вицепремиерът Дянков.

Той прогнозира, че след поправките в закона, в общините ще остават около 60-80 млн. лв. годишно от концесионните възнаграждения.

Министър Дянков посочи, че в бюджета за 2012 г. ще бъде променено съотношението между средствата за отбрана и сигурност и финансирането за образование, култура, спорт, наука.

Ще има повече за култура, образование, наука и спорт, а по-малко в сектор сигурност.

Вирни се горе