271 042 лева е одобрения ресурс за област Смолян за реализиране на Регионална програма по заетост

 271 042 лева е одобрения ресурс за област Смолян за реализиране на Регионална програма по заетост

За област Смолян е одобрен ресурс в размер на 271 042 лева за реализиране на Регионална програма по заетост

Заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи заседание на Областната комисия по заетост, което се проведе днес в Областна администрация Смолян с участието на директора на Регионална служба по заетостта-Пловдив Мария Георгиева.

Заседанието се проведе в изпълнение на Националния план за действие по заетостта през 2018 г. на Министерството на труда и социалната политика, във връзка със стартиране процедура по разработване и утвърждаване на регионалните програми за заетост.

Размерът на средствата за финансиране на програмата за всяка област е определен по методика на министъра на труда и социалната политика, утвърдена със Заповед № РД 01-516/11.08.2016 г., съобразно средномесечното равнище на безработица и средномесечния брой на регистрираните безработни в областта за деветте месеца на предходната година.

Одобреният на тази база ресурс за област Смолян за 2018 г. е в размер на 271 042 лева. Срокът за изпълнение на регионалните програми е до 31.12.2018 г., при заложена субсидирана заетост за период не по-малко от 6 месеца, при възможност за залагане на пълен или непълен работен ден. В обхвата на целеви групи попадат: безработни младежи до 29г. с подгрупа до 25г.; младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни лица над 50-годишна възраст; безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход); хора с трайни увреждания; продължително безработни лица; неактивни лица, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.

Регионалните програми целят преди всичко справяне с местните проблеми на пазара на труда, като отговарят както на специфичните нужди на трудовия пазар в региона, така и на националните приоритети. Заместник-областният управител Андриян Петров подчерта, че следвайки политиката на областния управител, средствата, отпуснати за Регионалната програма за заетост, ще бъдат разпределени справедливо между общините. Той отбеляза, че спазвайки методологията, ще се цели постигане на оптимално оползотворяване на ресурсите с цел да бъдат обхванати максимален брой безработни лица, отговарящи на условията в програмата.

Общините от областта трябва да подадат проектните си предложения до 17 април т.г., които на 24 април ще бъдат обсъдени и одобрени на второ заседание на Областната комисия, както и ще бъде изготвена Регионална програма по заетост за 2018-та.

Вирни се горе