24 май вече има ново име

24 май вече има ново име

Мнозинството в парламента даде ново название на 24 май. Празникът вече ще се казва "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност", а не както досега – "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост"'. Предложението е на ВМРО.

Социалистите обявиха, че промяната на името на 24 май не е в дневния ред на обществото, както и че премахването на славянската писменост от него чертае разделителни линии не само с руския, но и с други народи.

Като бързо, претупано, не подложено на широк обществен дебат окачестви БСП предложението за промяна на наименованието на празника, честван на 24 май.

“Промяната може да създаде дългосрочни щети на страната ни и в геополитически план”, предупреди депутатът от БСП Веска Ненчева. Тя обвини вносителите, че е нямало никакъв обществен дебат, който да предхожда предложението им за промяна във формулировката на празника 24 май.

“Днес е добър ден, защото с тази промяна ние се връщаме към историческата истина и към българските традиции”, заяви Милен Михов от “Обединени патриоти”.

Вирни се горе