16 000 вдигнаха червен картон на властта

16 000 вдигнаха червен картон на властта

Близо 16 000 членове и симпатизанти на БСП се събраха на пл. “Ал Батенберг” за националния протест на левицата в София под мотото “Червен картон за управляващите”. Сергей Станишев, лидер на БСП, се качи на трибуната, заедно с част от политическото ръководство на партията – Румен Овчаров, Драгомир Стойнев и др. Той носеше свирка като на съдия от футболен мач и вдигна червен картон за управляващите. След като обявиха началото на митинга, той започна с националния химн, съобщи “Фокус”.

Това е правителство на едни смешници, неспособни да решават проблемите. Напоследък се хванаха за една – единствена теза: “Ние строим магистрала “Тракия”. Хубаво, обаче хората не ядат асфалт. Освен всичко друго се оказа, че строят магистралата върху пепел, каза Станишев. "Огромна част от българите вече са докарани до отчаяние – имаше протести и срещу нас, но тогава хората казваха: искаме по-бързо увеличаване на доходите, искаме по-бързо увеличаване на пенсиите. Какво става сега – хората посягат на живота си, защото не могат да си платят кредита”, изтъкна лидерът на БСП.

За година и половина ГЕРБ разруши устоите на социалната държава, заяви по време на националния митинг Драгомир Стойнев. Той посочи, че ГЕРБ са виновни за това, че са забравили, че има хора в тази държава. По думите му – 600 000 всяка вечер заспиват с мисълта, че трудно изхранват децата си, два милиона живеят в мизерия, а всеки четвърти млад човек е безработен. Правителството на ГЕРБ е обвинило майките, че източват НОИ, болните – че източват Здравната каса. 6000 деца с увреждания са изчезнали от регистрите, каза Стойнев.

Владимир Пандев, който е лекар, заяви от трибуната, че ГЕРБ не може да се справи с кризата в здравеопазването. По думите му – коренът на злото се състои в това правителство. Положението става от трагично към безнадеждно, каза той. Протестираме, защото се закриват здравни лечебни заведения. Една част от лекарите отказват да поемат отговорност, защото над лекарското съсловие дебне една злокобна сянка – Цветан Цветанов, вожда на полицаите. Идва време, в което трябва да си зададем въпроса – трябва ли да още това правителство.

Протестиращите издигнаха лозунги: “Стоп на мутрите и мафията от ГЕРБ”, “Стига лобистки закони и продажни министри”, “Не на монополите и растящите цени”, “ГЕРБ ни гарантира фалита на общественото здравеопазване”, “Не на бедността”, “Искаме сигурност и справедливост”, “Днес едно, а утре друго. Вече никой не ви вярва без друго”, предаде БГНЕС.

Членовете на младежкото обединение на БСП пък издигнаха лозунга “Дилмано, дилбойко, кажи ми как се сади картофо”. По време на протеста продължава акцията на младежкото обединение “Хладилник” срещу политиката на замразяване на доходите. Под сцената са поставени два празни хладилника, върху които хората оставят послания и искания към управляващите. Според членовете на левицата празни хладилници има във всеки един български дом.

Едно от посланията, поставени днес, гласи: “Цветанов, закупи си апартаментите от нашия гръб, докато през 1991 година вземаше по 100 марки от турските гастарбайтери”. Протестиращите настояват за оставка на управляващите, като някои от тях дори предлагат членовете на кабинета да опитат да живеят с по 240 лева на месец, колкото в момента е минималната работна заплата.

Вирни се горе