15 партии и 8 коалиции засега влизат в битката за евроизборите на 26 май - вижте кои са те

15 партии и 8 коалиции засега влизат в битката за евроизборите на 26 май - вижте кои са те

Общо 15 партии, 9 коалиции и 10 инициативни комитета са подали документи за регистрация в ЦИК до 10 април, когато изтече срокът за регистрации. До момента всичките 15 партии са получили регистрация, 8 са регистрираните коалиции, на една – Коалицията “За теб България”, е отказана регистрация. Срокът, до който инициативните комитети могат да подават документи за регистрация на независимите си кандидати, е 15 април, каза на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той уточни, че за 11 от партиите са постъпили и протоколите за проверка на списъците с избиратели за подкрепа на съответната партия, за 4 от тях списъците се очакват. Крайният срок е до 13 април. След този срок ГД ГРАО ще заличи партиите и коалициите, които нямат достатъчен брой за подкрепа в подписките си.

За сравнение за изборите за евродепутати през 2014 г. са били регистрирани – 15 партии, 6 коалиции и 10 инициативни комитета, уточниха от ЦИК.

До 15 април е и срокът, до който гражданите на държава членка на ЕС могат да подадат заявления за включването им избирателен списък – част 2, т. е. да могат да гласуват в България за българските кандидати. До този срок медиите трябва да обявят тарифите си на интернет страниците си и да ги изпратят в ЦИК.

От 17 до 20 април трябва да се проведат консултациите на Секционните избирателни комисии, уточни Андреев.

Общо 107 са местата, където има дипломатически и консулски представителства в чужбина, обяви ЦИК. Към момента са подадени успешно 452 заявления за места за гласуване чрез страницата на ЦИК, неуспешни са 52 заявления.

ЦИК е приела условията и реда за провеждане на предизборната кампания, за нейното финансиране. Приет е и проектът за медийните пакети, които партиите и коалициите ще могат да ползват в размер на 40 хил. лева, а инициативните комитети – 5 хил. лева. До изясняване броя на партиите и коалициите, които не получават субсидии, проектът ще бъде окончателно приет, каза Андреев.

Вирни се горе