101-ви Алпийски полк ще участва във Военния парад за Деня на храбростта и празник на Българската армия

101-ви Алпийски полк ще участва във Военния парад за Деня на храбростта и празник на Българската армия

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов поздрави, от името на областния управител Недялко Славов и от свое име, командира на 101-ви Алпийски полк – полк. Димитър Кацаров и военнослужещите в местното военно формирование по случай Деня на храбростта и Българската армия. „Шести май е символ на патриотизъм и признателност към подвига и саможертвата на храбрите български войници, отдали живота си в служба към родината! Горди сме, че и днес в нашия регион Българската армия има достоен представител в лицето на 101-ви Алпийски полк! Тук служат мъже и жени, доказали както висок професионализъм във военни мисии, така и изключителна човещина и готовност да помагат на населението при извънредни бедствени ситуации!“

Гърбелов изказа благодарности и признателност, от името на областния управител, към всички военнослужещи за това, че защитават Българското знаме и честта на Родината ни, за достойното представяне в международни мисии и спортни състезания, за опората и помощта, които оказват на местното население.

В заключение заместник-областният управител пожела на всички здраве, благоденствие и закрилата на Свети Георги Победоносец.

Днес военнослужещите от 101-ви Алпийски полк честваха тържествено празника си. Свещеник Запрян Шиков отслужи водосвет за здраве и благоденствие на военното формирование. След това се проведе тържествено събрание във Военния клуб.

Командирът на 101-ви Алпийски полк – полк. Димитър Кацаров каза, че цял блок от 83 –ма военни от 101-ви Алпийски полк в Смолян ще участва във Военния парад за Деня на храбростта и празник на Българската армия. Това се случва за първи път в историята на полка. Той отбеляза, че нашето формирование е елитно и единствено в Сухопътните войски с уникалния си състав. Всички задачи са изпълнени и по трите мисии, в които участват военните.

През изминалата 2018-та година в редовете на полка са постъпили 92-ма военнослужещи, а през май т.г. ще бъдат назначени още 17 души. За 10 години Военното формирование има 13 реални операции свързани с най-различни бедствени ситуации. Нашият полк продължава да е търсен партньор за международни учения и спортни прояви, продължава да участва и в мироопазващи мисии. Печели спортни отличия и е в първите места от международни състезания. Полк. Кацаров благодари на местната власт и държавните институции за доброто взаимодействие.

За добра служба и постигнати високи професионални успехи бяха наградени служещи в полка. Беше излъчена и прожекция на премиерата на филма за 101 –ви Алпийски полк „Орисани да покоряват върхове”.

На тържеството присъстваха заместник-областният управител Владимир Гърбелов, директори от службите за сигурност, директори и представители на институции и др. Поздравителни адреси бяха изпратени от областния управител Недялко Славов и кмета на община Смолян Николай Мелемов.

Вирни се горе