101-ви алпийски батальон се запазва

101-ви алпийски батальон се запазва

„101-ви алпийски батальон в Смолян се запазва.Той представлява уникална отбранителна способност за Българската армия” – това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов на среща с военнослужещите от поделението в Смолян днес, 6 юни. Той обясни, че батальонът ще бъде преструктуриран от юни 2013 г. като съставът ще бъде намален с 55 военнослужещи, но ще бъдат разкрити длъжности за резервисти от доброволния резерв,съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Министър Ангелов се срещна с военнослужещите и отговори на техни въпроси, свързани с бъдещето на батальона, кадровото развитие, жилищната и социалната политика, униформеното облекло.

В срещата участваха и генерал-майор Йордан Йорданов – заместник-началник на отбраната, генерал-майор Стефан Василев – началник на Сухопътни войски и бригаден генерал Пламен Лилов – командир на 68-ма бригада “Специални сили”.

Подполковник Кацаров – командир на батальона, представи на специален брифинг информация относно състоянието, задачите и състава на поделението. Той подчерта значимия процент на военнослужещи, участвали в мисии, както и високия процент жени-военнослужещи в батальона. Министър Ангелов поздрави командира за доброто ниво на подготовка, както и за добрия мениджмънт на поделението, което няма неразплатени задължения и поддържа на ниво материалната база.

Министър Ангелов засади борче в специална алея, а в почетната книга на поделението пожела на военнослужещите здраве и успехи и им благодари за отличната служба и добрата подготовка. Подполковник Кацаров поднесе на министър Ангелов плакет на батальона.

В района на поделението министър Ангелов се срещна и с кмета на град Смолян Дора Янкова. Двамата изразиха задоволството си от добрите взаимоотношения между местните власти и поделението.

По-късно същия ден министър Ангелов се срещна и с областния управител на град Смолян Стефан Стайков в сградата на областната управа. Двамата разговаряха за бъдещето на освободените имоти в региона. Областният управител предаде благодарностите на гражданите на Чепеларе за прехвърлянето на ключовия терен в местността Мечи Чал. Той подчерта важната роля на Алпийския батальон за региона, отзивчивостта и бързата реакция на командването и военнослужещите и благодари за запазването на Смоленския гарнизон.

„Поделенията не могат да съществуват изолирано от обществеността, от местните власти, от проблемите и въпросите на всеки регион” – каза министър Ангелов. Той увери местните власти, че ще могат да разчитат на сътрудничество от страна на Министерството на отбраната за бъдещи проекти за реализацията на имоти с отпаднала необходимост в интерес на гражданите от региона.

Вирни се горе