Политическите лидери не трябва да се крият от журналистите

 Политическите лидери не трябва да се крият от журналистите

Асоциацията на европейските журналисти – България е притеснена от поведението на лидерите на трите политически сили, получили най-голям процент от гласовете на парламентарните избори на 4 април. В изборната нощ, когато всички очакваха те да излязат и да поемат отговорност за бъдещето на страната, и тримата предпочетоха да се скрият от медиите.

Лидерът на политическа партия ГЕРБ и действащ премиер Бойко Борисов предпочете да се обърне към гражданите през профила си в една от социалните мрежи. Лидерът на ПП “Има такъв народ” Слави Трифонов бе единственият, който представи уважителна причина да не се появи публично, той написа в същата социална мрежа, че има симптоми на КОВИД-19 и се е самоизолирал. Въпреки това, като лидер на втората по големина парламентарна сила, Трифонов би могъл да използва възможностите на новите технологии и да говори с медии и журналисти или да делегира това на своите заместници. Председателката на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова също изобщо не се появи публично в изборната нощ. За сметка на това, тя участва в пресконференция в понеделник следобед и отговори на журналистически въпроси.

Криенето от журналисти не подхожда на отговорни политици и е проява на неуважение към собствените избиратели и към всички български граждани. Жизненоважно за една демокрация е политиците да бъдат достъпни за журналистически въпроси.

България имаше утвърдена традиция на повече от две десетилетия, в която лидерите на основните политически сили даваха пресконференции в национален пресцентър. Тази традиция, за съжаление, бе унищожена още преди пандемията от политици, които предпочитаха вместо да отговарят на въпроси от всички медии, да правят изявления в контролираната и по-сигурна среда на своите пресцентрове. В изминалата изборна нощ журналистите бяха поставени в трудни условия, вместо в пресцентър трябваше да работят в шатри без столове и отопление.

В последната година се забеляза още по-голямо отстъпление от публичността, тъй като министър-председателят на практика спря да общува с медии и започна монолози през Фейсбук, докато обикаля с автомобил, който лично шофира.

За съжаление, тази тенденция на отбягването на медии се затвърди и от лидера на втората по значимост политическа сила – Слави Трифонов, който подобно на премиера, за цялата кампания не даде нито едно интервю на независима медия и не се включи в нито един политически дебат. Единствената трибуна, която използваше Трифонов, за да общува с граждани, бе собствената му телевизия, достъпът до която е платен.

Напомняме на политиците, че България е на последното в ЕС, 111-о място по свобода на словото в класацията на “Репортери без граници” и подобно пренебрежително отношение към медиите от тяхна страна само влошава ситуацията.

Журналистите са хората, които задават въпросите, чиито отговори са важни за обществото и е важно да не бъдат изключвани. Ако една държава се управлява с монолози и разпореждания, това не би могло да бъде демокрация.

Вирни се горе