Покривът с добра изолация намалява сметките за топлина с 40 лв. на месец

Покривът с добра изолация намалява сметките за топлина с 40 лв. на месец

Когато ремонтират жилищата и сградите си, българите често мислят за това как да намалят разходите за отопление. Те обаче разбират енергийната ефективност като външна изолация на сградата и забравят покривите. А добрата изолация на покрива спестява до 20-30% от общите топлинни загуби на сградата, изчислилиса от “Брамак България”.

Според представители на компанията хората санират сградите, без да се интересуват от покривите. Честа гледка са новоизмазаните блокове и къщи, на които покривите им стоят в същото старо и окаяно състояние. Изключително нисък е делът на сградите, които са санирани „от главата до петите". Добре направеният покрив намалява разходите за отопление през зимата и охлаждане през лятото. А изчисленията показват, че ако се обнови покривът, домакинствата, плащащи средно по 150 лв. за отопление, ще намалят сметките си поне с 40 лв. месечно.

Покривът е петата фасада на сградата и от неговото състояние зависи това на цялата сграда. Ако се остави в лошо състояние дълго време, влагата, която прониква през него, преминава през стените на цялата сграда и слиза чак до основите. Това води до постепенна, но пълна разруха на самата сграда. Много хора, живеещи в кооперации, си мислят, че това не е техен проблем, но не си дават сметка, че неподдържането на покрива разрушава цялата сграда.

Масова тенденция е да се пренареждат покривите със старите керемиди, след като се направи естествено сортиране на счупените и останалите здрави такива. „Българинът е свикнал да прави всичко на парче и се стреми да закърпи временно положението. Хората си мислят, че така ще решат проблема и ще им излезе доста по-евтино, но забравят, че покривът не са само керемидите. В дългосрочен план това им излиза не по-евтино, а по-скъпо, тъй като покривната конструкция продължава да ерозира", споделя дългогодишните си наблюдения Кирил Дяков, управител на “Брамак България”. Eдно домакинство отделя средно месечно едва по 27,11 лв. за обзавеждане и поддържане на дома, сочат последните данни на НСИ за месец юли 2009 г.

Общо 14 543 опасни сгради в страната са картотекирани през 2006 и 2007 г. от предишното Министерство на държавната политика при бедствия и аварии, въз основа на база данни от всички 264 общини в България. „По-актуална статистика в национален мащаб за съжаление няма, но съм убеден, че след десетина години, ще има осезаем ръст на опасните сгради", убеден е Кирил Дяков.

Специалистите съветват никога да не се подценява стабилността на покрива, тъй като това е пряко свързано със сигурността на дома. Покривът е петата фасада на сградата, но е от първостепенно значение, тъй като именно тя предпазва от снеговалежи, дъждове и бури. Другото важно нещо е, че ако покривът започне да се руши, това неизбежно се отразява на цялата конструкция. Влагата прониква през стените и стига чак до приземните помещения, рушат се стените и опорните елементи, корозират основите на сградата. Затова не бива да се пренебрегва значимостта на този проблем. Ако керемиденият покрив е за ремонт, трябва да се провери дали дървения материал не е изгнил или износен, дали носещите греди са стабилни, в норма ли са връзките и товароносимостта на покривната конструкция. Специалистите препоръчват проверка на покривните конструкции поне на няколко години.

Вирни се горе