Подп. Димитър Кацаров: „Пеобразуването на 101 Алпийски батальон в полк е важно и решаващо за Смолян"

 Подп. Димитър Кацаров: „Пеобразуването на 101 Алпийски батальон в полк е важно и решаващо за Смолян"

Пеобразуването на 101 Алпийски батальон в полк е много важно и решаващо за Смолян. Това каза командирът на военното формирование подп. Димитър Кацаров в предаването „На фокус” по ТВ Фотон – К с водеща Стефка Анастасова. Трансформацията трябва да стане до 2018 г. на два етапа.

„Ще се радвам това нещо да се случи независимо дали съм на военна служба или не, защото това е добре, първо за националната сигурност на България и после за гражданите на община Смолян. Предвид факта, че границата с Гърция става все по-актуална, тук трябва да има по-голямо формирование, с по-големи възможности”, каза още подп. Кацаров. Той обясни, че от Благоевград до Хасково смолянското военно формирование е единственото.

Подп. Кацаров благодари на народният представител от АБВ Петър Кадиев и областният управител Недялко Славов за положените усилия, тази трансформация да се случи до 2018 г.

Освен това създаването на полк би било много важно и решаващо за Смолян от икономическа гледна точка. „Ще се намали и димографския сриф в нашия регион, ще има повече работни места, ще се внасят повече данъци, ще има повече деца в детските градини и училищата. Като цяло икономическият ефект за Смолян ще бъде голям”, каза още командирът на 101 Алпийски батальон. Той припомни, че както местната власт, така и всички народни представители от нашия регион са съдействали да се случи преобразуването на формированието в полк.

Подп. Димитър Кацаров коментира и въпросът с връщането на задължителната военна служба в страната ни. Според него това е невъзможно, защото ще е необходим голям финансов ресурс, какъвто страната ни не може да отдели към момента.„По-реалистична е идеята да удовлетворим младежите, които наистина имат желание да преминат военно обучение.Ние имаме готовност и има ли решение на Народното събрание, ще изпълним това, което ни се вмени като задължение”, категоричен беше подп. Кацаров. Той обясни, че в казармата младите хора се научават на ред, дисциплина и отговорност. Качества, които са много важни и в последствие се пренасят в семейството.

Вирни се горе