Поддръжката на уличното осветление минава към община Смолян

Поддръжката на уличното осветление минава към община Смолян

Лампите в града са в гаранция. Въпреки това, от Консорциум „Светлина” искали по 12 600 лв. месечно за обход и оглед, посочи кметът Николай Мелемов

Опитахме се да постигнем споразумение с Консорциум „Светлина”, обслужващ уличното осветление на Смолян, да редуцираме сумата, която искат, но те затвърдиха позициите си и сега вървим на съд, съобщи пред медиите кметът Николай Мелемов. Лампите в града са в гаранция. Въпреки това, от фирмата искали по 12 600 лв. месечно само за огледа им.

Още от другата седмица ще започне смяната на крушки, защото в момента много от кварталите в Смолян нямат улично осветление, обеща Мелемов и допълни, че по този казус общината следва единствено обществения интерес и не трябва гражданите да страдат заради това, което се случва.

Притеснителни факти има около работата с Консорциум „Светлина“. "На 4 ноември м.г. ни пратиха доклад какво трябвало да се подмени и в същия ден фактура за 70 хил. лв. за същото в доклада, което вече били направили. Как става това за ден – стотици метри кабели да смениш и да извършиш всички дейности? Имаме съмнения, че доста от дейностите или не са извършени, или не са извършени качествено“, коментира и зам.- кметът Марин Захариев.

Той допълни, че договорът на общината с Консорциум „Светлина" е до края на 2012 г. В него има клауза, в която се посочва, че общината всяка година трябва да ги информира какви средства са предвидени за поддръжка на уличното осветление. Захариев обясни, че от страна на общинската администрация има изпратено писмо до представители на консорциума, че тази година не са предвидени средства за тяхната дейност, защото поддръжката на уличното осветление поне за тази година ще премине към общината, като ще бъдат назначени специалисти.

Захариев каза още, че ако общината поддържа осветлението, то определено няма да струва на данъкоплатците по 12 600 лева на месец и то само, за да се извърши обход за преценка на състоянието на уличното осветление, а ако консорциумът извършва някаква смяна, допълнително се фактурира на общината. Мелемов посочи още, че фирмата е дала фактури за неплатени дейности още от 2008-2009 г.,обясниха от пресцентърът на общината.

Вирни се горе