Под 10°C ще падне температурата през септември

Под 10°C ще падне температурата през септември

Най-високите температури през септември ще са между 28 и 33 градуса, а най-ниските – между 4 и 9 градуса, и ще са в началото на третото десетдневие на месеца. Това съобщи пред БТА метеорологът в НИМХ-БАН Гергана Козинарова. По думите й очаква се средната месечна температура да бъде близка до нормалната, а валежите – около и над нормата.

Месецът ще започне с хладно и ветровито време. Впоследствие ще настъпи бавно затопляне. Отново захлаждане и валежи се очакват около 5-6 септември. В края на първото и през повечето дни от второто десетдневие атмосферата ще е по-устойчива. Тогава по-голяма е вероятността за сухо и по-топло време. Вероятност за временно понижение на температурата и валеж има около 12 септември. През последните дни от второто и през първата половина от третото десетдневие има повишена вероятност за превалявания и температурни колебания. Отново стабилизиране на времето се очаква през последните 4-5 дни от месеца.

Обикновено облачните дни през месеца са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. През септември са измервани и изключително високи температури от около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета, посочва синоптикът. Средната месечна температура за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета – между 15 и 17 градуса, а за планините – между 9 и 15 градуса. Средната месечна сума на валежите за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински райони – от 50 до 80 литра на квадратен метър.

Вирни се горе