Почина Гиньо Ганев – човекът парламент

Почина Гиньо Ганев – човекът парламент

На 88-годишна възраст почина Гиньо Ганев – едно от най-колоритните лица на прехода, виден парламентарист и юрист, който си спечели прозвището „Човека парламент“, предаде БГНЕС.

„Народното събрание не се състои от мнозинство, а от мнозинството и малцинството, взети заедно“, заявява Гиньо Ганев. Нееднократно той призовава депутатите да се държат като лордове, а не като коняри.

Роден е на 2 март 1928 година в Бургас. Гиньо Ганев е първият национален омбудсман, бил е депутат в осем Народни събрания и зам.-председател на Великото народно събрание.

Завършил юридически науки, той е специалист по държавни и правни науки, както и по въпросите на държавните институции. Работи в министерството на енергетиката като главен юрисконсулт и главен секретар.

Ганев заема най-различни ръководни места във властта

– председател на Отечествения фронт, член на Държавния съвет на НР България; депутат и член на ръководствата на комисии в НС, председател на Отечествения съюз, участник в Кръглата маса от квотата на БСП през 1990 г., а след това вече депутат в годините на демокрацията – във ВНС, председател на комисията за изработване на правилник за работата на ВНС, председател на комисията за изработване на Конституцията.

На изборите за 36-о Народно събрание отказа да влезе в листата на БСП и участва неуспешно като „независим“. Продължава извън парламента обществената си дейност.

По-късно е председател на Агенцията за българите в чужбина. През 1997 г. е отново депутат, в 38-ото НС с листата на Демократичната левица. От 2001 г. пак влиза в парламента, а

от 13 април 2005 г. е избран от НС за национален омбудсман.

Гиньо Ганев е зет на Кимон Георгиев – най-успешният превратаджия в новата българска история (участник в преврата от 9 юни 1923 г., водач на преврата от 19 май 1934 г., след който става министър-председател, министър-председател след преврата от 9 септември 1944 г. и до смъртта си заместник министър-председател в комунистическото правителство).

Вирни се горе