Почетния гражданин на Смолян Любомир Левчев с награда от фондация „Уилям Мередит“

Почетния гражданин на Смолян Любомир Левчев с награда от фондация „Уилям Мередит“

Словесното майсторство, острата наблюдателност, мъдра проницателност и мъжество – това са част от причините фондация „Уилям Мередит“ да награди Любомир Левчев с престижното отличие, което носи името на големия американски поет (1919-2007). Ден след празника на славянската писменост Ричард Хартайс – председател на фондацията и дългогодишен партньор в живота на Мередит, официално връчи 23-ия международен приз, който се присъжда „не само за таланта на Левчев като поет, но и на братството в областта на изкуството, на вярното приятелство, което са изпитвали двамата поети един към друг през десетилетията“,съобщи “Преса”.

На събитието в международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ бе представен и луксозен том със стихове на българския автор, преведени на английски от Валентин Кръстев. Книгата „Кон със зелени крила“ се издава от фондация „Уилям Мередит“, а наред със стиховете вътре са композирани виртуозните картини на художника Стоимен Стоилов.

Любомир Левчев благодари лаконично за наградата, като изрази надеждата, че американската организация ще продължи съвместното дело с издаването на сборник с творби на млади български поети, които да бъдат представени на чуждестранната публика.

Вирни се горе