По инициатива на областния управител, област Смолян почете жертвите на пътя

По инициатива на областния управител, област Смолян почете жертвите на пътя

По инициатива на областния управител на област Смолян Недялко Славов, днес беше почетена паметта на загиналите при пътнотранспортни произшествия. От 10:30 часа в храм „Св. Висарион Смолянски“ беше отслужена панихида в присъствието на заместник-областният управител Андриян Петров, кмета на община Смолян Николай Мелемов, общински съветници, представители на ОД МВР-Смолян, РД „ПБЗН”-Смолян, от сектор „Пътна полиция”, ОПУ-Смолян, БЧК-Смолян, РИО-Смолян, РЗИ-Смолян, ученици и много съпричастни граждани. От 11:00 часа движението беше спряно и на пешеходната пътека, непосредствено пред храма, присъстващите поставиха цветя и бяха запалени свещи в знак на почит към паметта на жертвите по пътя. Едновременно с този акт прозвучаха едноминутни сирени.

Заместник-областният управител Андриян Петров връчи благодарствени адреси от името на областния управител, с което изказа признателност и благодарност за всеотдайността при спасяване на пострадали при пътнотранспортни произшествия към екипите на Спешна медицинска помощ – Смолян, „ПБЗН“ – Смолян и сектор „Пътна полиция“ към ОД МВР-Смолян.

Днешната инициатива протече успоредно във всички общини на област Смолян, където от 11:00 часа се отдаде почит към жертвите на пътя като се поставиха цветя на най-невралгичните пешеходни пътеки в областта и едновременно с този акт прозвучаха оповестителни сирени. Благодарствени адреси от името на областния управител до екипите на Спешна медицинска помощ, „ПБЗН“ и сектор „Пътна полиция“ бяха връчени и в останалите 9 общини (Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Рудозем, Чепеларе, Борино, Баните и Неделино).

С решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година почетохме днес, на 15 ноември. Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на страната ни стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот. Често сред жертвите са млади хора и деца, загубата на които оставя неизлечима мъка и страдание в живота на близките им. Тази загубата има не само емоционален, но и икономически характер, както за семействата на загиналите и пострадалите, така и за страната ни. Освен, че отнемат ценен човешки ресурс при наличието на ниската раждаемост и състаряването на населението ни, пътнотранспортните инциденти утежняват финансово здравната система и всички ангажирани институции. Българската икономика годишно губи около 1.2 млрд.лв., равняващи се на 2% от БВП, за възстановяване на щетите от пътни произшествия. Затова и Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата.

Вирни се горе