Планира се удължаване на епидемичната обстановка до юни

Планира се удължаване на епидемичната обстановка до юни

Планира се извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена с още месец, до края на юни. Това заяви за bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с един месец тя да се удължи“, коментира той.

С нова заповед личните лекари ще могат да получават ваксини от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, като целта е да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция.

Доц. Кунчев допълни още, че от края на месец май доставките на препарата на Pfizer у нас се увеличават двойно, което ще помогне да има достатъчно количества ваксини за личните лекари, зелените коридори и електронната система за имунизация.

Обмислят се и промени в правилата за влизане в Българи, включително децата до определена възраст да не се тестват. Ще се разшири списъкът с държави, от които влизането е забранено, като това се дължи на разпространението на индийския вариант на COVID-19 на територията им.

Вирни се горе