Пиесата "Ромео и Жулиета от Дулево" на чист родопски диалект само на сцената на РДТ

Пиесата "Ромео и Жулиета от Дулево" на чист родопски диалект само на сцената на РДТ

Тази година ще празнуваме 65-годишнина от създаването на Родопски драматичен театър – Смолян, заяви в интервю за “Хоризонт“ Румен Бечев, актьор и директор на Родопски драматичен театър “Николай Хайтов” в града, който е и един от театрите в списъка с осемте културни институции, които трябва да оправят финансовото си положение, като съществува хипотетична възможност театърът да се превърне в открита сцена.

Има много стойностни неща в нашия репертоар, които са конкретно свързани с нашия регион – например пиесата на Петър Тодоров "Ромео и Жулиета от Дулево, която е на чист родопски диалект, подчерта Бечев, който обясни, че театърът вече е предал т.нар. оздравителен план, в който подробно са описани бъдещи стъпки, които да бъдат предприети, за да може институцията да подобри текущото си състояние.

Съществуването на Родопския драматичен театър е въпрос на национална сигурност, защото това е един много сложен район, в който от край време заедно живеят различни етноси, подчерта още директорът.

Трябва да бъдем обърнати с адрес към нашата публика, а ние може да си я върнем в салона единствено, ако говорим на нейния език, а културата, която им представяме, е българска и с български дух и то по начин, по които те могат да го приемат, подчерта актрисата Десислава Минчева, която поясни:

В началото, когато театърът тръгна, тръгна на много неравен старт с другите театри чисто финансово – четири години театърът беше затворен, беше ликвидирана една цяла система и в един момент след тези години се създаде нова структура без никаква финансова подкрепа.

Минчева допълни, че един от най-големите проблеми на актьорите и на техническия екип на културната институция в Смолян е липсата на транспорт – а там отиват една голяма част от финансите като разход, като подчерта, че от години трупата не са пътували в региона.

Смисълът да живеем тук в Смолян е да пропагандираме българското и българския театър, акцентира актрисата Деси Минчева, която играе Жулиета в постановката на Петър Тодоров, където си партнира с Румен Бечев – Ромео.

За мен тази бомба е заложена от Министерство на културата – тази криза, която в момента се развихри в българския театър, коментира и театралния режисьор Петър Тодоров, директор на театралния фестивал “Забранено за възрастни” и председател на фондация “За Родопите”, който обясни:

Само миналата година три пъти се промени т.нар. методика, по която се финансират държавните театри в България, а в момента има система, че те вземат субсидия по 2.50 лева върху всяко взето левче от билетче. Абсолютно всички драматични държавни театри са сложени под един знаменател – това е абсолютно закопаващо за театрите в провинцията.

Вирни се горе