Петя Михалевска към 80 деца: „Радвам се, че сме заедно, бъдете успешни!“

Петя Михалевска към 80 деца: „Радвам се, че сме заедно, бъдете успешни!“

В ресторант „Милано“ в Смолян дъщерята на покойния депутат Димчо Михалевски – голям приятел на децата от Съюза на инвалидите в Смолян, покани 80 момичета и момчета и родителите им на празничен предколеден обяд. В подготовката на тържеството помогнаха председателката на съюзната организация Захаринка Славчева и регионалният координатор Петя Николова. Получи се един красив, богат и затрогващ празник, след който Петя Михалевска определи: „Това ми стига, когато гледах радостните им и красиви лица…“ За всички тях Петя донесе желани подаръци – играчки, дрехи, книги и др., които Дядо Коледа им ги връчи.

Празникът бе открит със специален музикален поздрав към дарителката от шестокласника-гайдар Димитър Дърмонев. А това отвори сърцата и за здраво родопско хоро… Петя Михалевска го определи като страхотно изпълнение. Тя благодари на всички, които са помогнали празникът да се случи: „На първо място благодаря на Съюза на инвалидите в Смолян, на всички деца и родители, на всички хора на Смолян, че ни приемате и ни позволявате заедно да доставим радост на децата на Родопите. За мен е много важно да сме заедно и винаги с нетърпение очакват този ден. Радвам се, че всяка година се включват все повече хора, не оставам сама… Подкрепят ме тези, които носят доброта, милосърдие и най-вече планината Родопа в сърцето си. Истински хора. Специална благодарност на Иван Френкев, Дора Янкова и Здравка Кавалова от Смолян, на майка ми Наталия Михалевска и леля ми Светла Михалевска от Кърджали, на Николай Бериевски от София. С тях продължаваме една прекрасна инициатива на един истински родопчанин баща ми Димчо Михалевски. За него беше ДЕНЯ НА ГОДИНАТА, в който да е заедно с децата на Смолян и да им се радва.“

Когато на Коледа през 2012 г. депутатът инж. Димчо Михалевски за трети път направи празник за децата с увреждания в Смолян, председателката Славчева го покани да стане член на Съюза на инвалидите с думите, че институцията има нужда от здрави хора, които да помагат в беда, за да може животът им да е по-лек. Той отговори: „Децата са мои приятели, винаги ще ги подкрепям и подпомагам, а вие бъдете живи и здрави, силни и единни. Заедно ще решаваме всички въпроси.“ След година и два месеца на 18 февруари 2014 г. той си отиде на 49-годишна възраст. Тогава разбрахме колко много хора го обичат.

Сега дъщеря му, заедно със семейството и приятели, продължават да радват децата с увреждания, да изпитват удоволствие, че са заедно. Да умножават добротата и да дават пример за милосърдие, което по думите на Петя е лек за всички нас. Днешният празник го показа. В него се включиха със свои прояви и подаръчета за девета поредна година децата доброволци от храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян, наследници на „Чисти сърца“, а също така за трети път ученици от ППМГ „Васил Левски“ в Смолян, а за първи път и ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Рудозем. Красиво е, когато деца от различни градове са заедно и се разбират, искат да са добротворци. Към тях се включиха също гайдарят Димитър Дърмонев и учителката Мария Бабаджанкова, която показа на децата как се изрисуват личица, за да се преобразят в приказни герои. Разбира се, че водеща бе известната сладкодумка Веселина Бабаджанкова за кой ли пореден път! Заедно с озвучителя Бисер през цялото време поддържаха настроението на ниво.

Ръководителките Захаринка Славчева и Петя Николова благодариха на дарителката Петя Михалевска с най-сърдечни слова и й подариха от свое име и от името на майките и децата красиво пано и плетена кошница, пълна с родопски билки за чай и бурканчета с различни домашни сладка и мед, чаши с пейзажи от Смолян. Подариха ръчно изработен сувенир от Съюза на слепите. Благодариха и на приятелите, които всяка година подкрепят коледния празник – Димитър Джамбазов, Албен Чавдаров, Стефка Милева, на управителя на ресторанта Венко Димитров и екипа му. С обща радост и усилия празникът стана важен за децата.

Росица Примовска

Вирни се горе